Stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije dobro. Svaki dan su brojevi pozitivnih na koronavirus oko 50 posto, a testira se više od 2500 ljudi. Na naplatu su došla božićna i novogodišnja druženja. Ono što najviše zabrinjava je stanje u KBC-u Split.

Prema jutrošnjim podacima 194 osobe su hospitalizirane, 40 osoba je na respiratoru i tri sugrađana su preminula, rekao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4, Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

– Moramo sačuvati bolnički sustav. Mi u Dalmaciji smo slabo procijepljeni, svega 56 posto prvom dozom, a to ne garantira sigurnost, rekao je Gabrić i dodao kako ne zna ni jednu obitelj u svom okruženju a da nema nekoga zaraženog. Navodi i da mediji prenose o tome kako je u Dalmatinskoj zagori jedna cijela obitelj preminula od COVID-a.

Oglas

Na pitanje kako tumači slabu procijepljenost, Gabrić je rekao da je to fenomen. U županiji se, kaže, osigurao visoki standard mjesta za cijepljenje, ali su ona zjapila prazna unatoč apelima.

Što se tiče procijepljenosti starijih, smatra da je osnovni problem taj što se nisu procijepili u dovoljnom broju. Istaknuo je da se u izvještaju KBC-a Split vidi da je 85 posto osoba starije i srednje životne dobi na respiratoru, s težim posljedicama ili nažalost preminu.

– Po tko zna koji put, apeliram na sugrađane da je zadnji rok da se uozbiljimo, naglasio je.

Izjavio je i da se još uvijek ne razmišlja o on-line nastavi. Smatra da bi “bilo glupo da rade ugostiteljski objekti i da se svi druže, a da djeca ostaju kod kuće”. No, ne bježi se ni od te opcije, rekao je.

– Idemo na to da smanjimo kontakte pa tako i radno vrijeme ugostiteljskim objektima. Pokušavamo na sve načine usporiti COVID kako bismo spasili zdravstveni sustav i živote starijih sugrađana, rekao je.

Kazao je i da postoji veliki broj punktova za testiranje i dodaje da je teško fizički odraditi toliki broj ljudi koji trebaju potvrde. Kako kaže, 20 tisuća uzoraka se uzima tjedno. Na termin testiranja čeka se i do 7 dana.

– Smatram da smo na vrhuncu vala epidemije jer se bojim što bi se dogodilo da se to nastavi. Apeliram na građane da se nakon ovih slavlja svi malo primirimo jer je to jedini način da smanjimo broj zaraženih i da bolnički sustav može normalno funkcionirati, izjavio je Gabrić i ponovio: Cijepite se!

MD/foto MD