U hrvatskim medijima ovih je dana objavljena senzacionalna vijest kako je veliki Adidas na tržište “izbacio” nove tenisice u čast danas nepostojećeg košarkaškog kluba Jugoplastika nazvanog po danas također nepostojećoj tvornici. Na tenisicima “old school” dizajna stoji i vidljiv natpis “Jugoplastika”.

Upravo za Adidas Jugoplastika je, inače, proizvodila 4,5 milijuna sportskih torbi godišnje. Proizvodili su plastične dijelove za francuske Citroen i Renault, talijanski Fiat, rusku Ladu, rumunjsku Daciju, kao i za njemački Volkswagen. Samo 1990. godine prodali su svojih proizvoda u vrijednosti 350 milijuna dolara.

Kako je svojedobno  pisao portal Lupiga,proizvodnja, između ostalog i u Makarskoj, danas je nepojmljiva. Jugoplastika, odnosno nakon pretvorbe i privatizacije Diokom, registrirana je u Splitu od 1952. godine kao poduzeće za proizvodnju plastičnih masa i tekstilnih proizvoda. U osamdesetim godinama zapošljavala je gotovo 13.000 ljudi, od kojih 10.000 izravno u proizvodnji, ponajviše u Splitu, ali i u pogonima u Sinju, Muću, Zadru i Benkovcu, na otocima Šolti i Visu, u Starom Gradu na Hvaru, u Makarskoj i Dubrovniku. Svojih preko 3.000 proizvoda Jugoplastika je prodavala u vlastitih 200 prodavaonica širom bivše Jugoslavije.

Oglas

U Makarskoj su bili pogoni za proizvodnju plastičnih profila od PVC-a, a zaposleno 300 radnika.

M. D. /foto Instagram