Svaka turistička sezona nosi svoje osobitosti, a iako se brojke, izuzev pandemijske godine, obično razlikuju u par postotaka, ono gdje se mogu vidjeti značajnije promjene jest struktura gostiju. Važan je to podatak koji bi trebao služiti kao orijentir za kampanje i sajmove, a kako eVisitor na 14. srpnja kaže, i kako se može iščitati iz mjesečne i polugodišnje statistike koje su svakako relevantnije, neka su tržišta u evidentnom padu, dok su druga u neočekivanom plusu.

Općenito, na taj se datum u Makarskoj odmaralo 14.559 gostiju, što je za 4 posto manje nego protekle godine i čak 8,8 posto više nego 2019. godine koja nakon pandemije služi kao nekakav orijentir za “normalnu sezonu”. Zašto je toliki plus u odnosu na 2019. godinu, zasigurno velikim dijelom zbog nekih novih hotela većeg kapaciteta (Aminess Khalani Beach hotel) i zbog velikog broja novih kategoriziranih kreveta u privatnom smještaju te drugim vrstama smještaja. Sve nam ove brojke ne govore toliko da je sredina srpnja loša nego da je protekla turistička sezona, zbog niza okolnosti, bila vanserijska.

Ono na što smo se fokusirali je, međutim, struktura gostiju. Već najmanje desetljeće Poljaci nam čine najbrojnije tržište, a ove ih je godine na rečeni datum čak 17 posto manje, no isto tako ih je 9 posto više negoli 2019. godine. Da se ipak radi o nekakvom padu zaključili smo i iz dosadašnjih statistika, ali to sigurno uvelike ima veze s otvaranjem drugih tržišta koje je pandemija osakatila, pa se dogodila disperzija. Susjeda iz BiH, koji su tradicionalno odani Makarskoj i uopće Rivijeri unatoč svim negativnim konotacijama koje su u javnosti pratile domaći turizam, s naglaskom na skupoću, ipak ima jednako kao lani.

Oglas

Ono što je zanimljivo jest apsolutni boom ukrajinskih gostiju, kojih je dvostruko više nego prošle godine i tri puta više nego 2019. Sad su, naime, u ukupnom poretku Ukrajinci na trećem mjestu, dok su prije korone i prije rata u Ukrajini bili na desetom mjestu.

Šveđana je 4 posto manje nego lani i 2 posto manje nego 2019. godine, što potvrđuje da se ovo skandinavsko tržište otprilike vratilo na “stare postavke”. Mađara koji su trenutno na petom mjestu je 3 posto više u usporedbi s istim datumom prošle godine te nevjerojatnih 91 posto više nego 2019. godine. To pokazuje da je ovo emitivno tržište u ekspanziji.

Nijemaca, što već svi dobro znamo, ima manje, a evo i koliko. Na 14. srpnja ove godine boravilo ih je 20 posto manje nego prošle godine, ali, zanimljivo, i 5 posto više nego na isti datum 2019. godine. Slovaka je pak 17 posto manje nego lani, Čeha 24 posto manje i njihovo je tržište, ako izuzmemo koronu koja ih je podigla na ljestvici, u nekakvom stalnom padu već godinama kad govorimo o Makarskoj.

Skandinavsko tržište se vraća, o čemu svjedoči porast broja Norvežana kojih je za 60,8 posto više u usporedbi s 2022. godinom, no isto tako 45 posto manje nego 2019. godine, kada su oni bili na visokom trećem mjestu koje su sada zauzeli Ukrajinci.

Što se tiče vrste smještaja, hoteli ove godine na 14. srpnja bilježe mali pad od 1,3 posto u odnosu na lani te očekivani plus od 26,5 posto u usporedbi s 2019. godinom kad je bilo manje hotelskih kapaciteta. Kampovi su u minusu od 12 posto u odnosu na 2022. te u plusu od 15,8 posto u usporedbi s 2019. Privatni smještaj bilježi pad od čak 7 posto, iako je u odnosu na 2019. godinu bolji za 5,5 posto.

Porast u odnosu na prošlu godinu bilježi se samo u nekomercijalnom smještaju i tzv. ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, i to u obje kategorije za čak 20 posto.

Ivona Ćirak /foto M.D.