Na protekloj je sjednici Gradskog vijeća u travnju vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić postavila pitanje vezano za nered na Sv.Petru, točnije, na lokalitetu budućeg arheološkog parka. Naime, pitala je zašto se ne sredi “nasip” sastavljen od zemlje, kamenja i granja, zašto se ne saniraju klupe, što se čeka sa sanacijom zida koji se počeo urušavati, te zašto se ne postave obavijesti kako bi turisti znali o čemu se radi i zašto je postavljena ograda na zapadnom ulazu u kompleks crkvice.

U međuvremenu se na ovom lokalitetu nije ništa poduzelo, pa su iz NLO-a poručili kako su obavijestili niz institucija, međutim, da je reakcija ponovno izostala. Dopis su uputili, kako navode, gradonačelniku, direktoru TZ-a, direktorici Komunalca, direktoru Šumarije i ostalima, a valja istaknuti da se radi o zemljištu u vlasništvu Crkve. Do čelnih ljudi u Gradu i TZ-u smo pokušali doći telefonskim putem te ćemo objaviti čim i ako dobijemo odgovore vezano za status sanacije i uređenja, ali i planova oko budućeg arheološkog parka, što je pitanje za gradsku vlast.

No dobili smo Marinka Tomasovića, ravnatelja Gradskog muzeja (koji kao ustanova postoji do 1. srpnja, op.a.), koji nam je kazao ono što je mogao iz svoje pozicije prve osobe muzeja i voditelja iskopina.

Oglas

– Iz Grada su me kontaktirali u nekoliko navrata vezano za iskopine i rekao sam im da je, što se tiče nasipa, potrebno ukloniti granje, no ne i kamen te zemlju. Kamen je zahvalan za konzervacijski dio, a ni zemlja nije estetski tako sporna. Što se tiče sanacije zida, dao sam svoje mišljenje da je potrebno sanirati cijeli zid, a ne samo taj zapadni dio. Tražili su i nekakvu procjenu troška, a taj su dio iz Grada zadužili Nevena Vranješa.

Nadalje, što se tiče tabli s obavijesti o lokalitetu, još 2014. ili 2015. godine sam slao sadržaj za table Gradu Makarska preveden na četiri strana jezika, no ništa se nije poduzelo, pa sam kasnije bio u kontaktu s ondašnjom direktoricom TZ-a Hloverkom Novak Srzić, kada se ponovno pokrenula ta inicijativa. No stala je, a te table sad ionako ne bi bile aktualne jer se promijenio obuhvat utvrde budući smo u međuvremenu došli do novih saznanja, kazao nam je Tomasović.

Po njemu bi bilo idealno kada bi sve to poduzelo u sklopu projekta arheološkog parka, no detalje o tomu nisu mu poznati te nas je uputio ponovno na Grad Makarsku.

Ivona Ćirak /foto Fb