Narodna izreka koja kaže “Sveta Kata, snijeg na vrata” već jako dugi niz godina, uz rijetke iznimke, pokazuje se vrlo precizna, čak i u obalnim krajevima poput Makarske rivijere. Jutros je mnoge nemalo iznenadio snijeg koji je zabijelio vrhove Biokova, gdje je temperatura pala ispod ništice.

Znatno toplije nego na planini, no i dalje zamjetno hladnije no jučer je na današnji dan u Makarskoj. Kako, naime, doznajemo iz Meteorološke postaje Makarska, u 13 sati je izmjereno 9 stupnjeva Celzijevih. Jučer je, za usporedbu, u istu uru mjereno 15 stupnjeva.

Kako se da zamijetiti iz izvještaja posljednjih godina, studeni kod nas uistinu rijetko bude studeni sve do treće dekade mjeseca. U prosjeku do famozne Svete Kate maksimalne temperature iznose i do 20 stupnjeva Celzijevih, no u finalnom dijelu mjeseca obično se događa značajan zaokret s temperaturama koje ubrzano padaju dolje.

Oglas

Iz meteoroloških se prognoza da zaključiti kako će zahlađenje ići i dalje, te se od sutra očekuju i niže temperature kojima će “kumovati” i bura. Što se padalina tiče, studeni 2021. je značajno iznad prosjeka jer je zaista učestalo i obilno kišilo.

U svakom slučaju, ako ste i dalje na vjetrovkama i mantilima primjerenim za kišovitu jesen, pravo je vrijeme za pripremiti bunde i šalove jer zima nesumnjivo stiže.

Ivona Ćirak /foto M.D.