Oko 17 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Kuće Sunca, kojeg je projektirao arhitekt Igor Rožić, sin glasovitog Ante Rožića kojemu je Grad Makarska dodijelio posthumno priznanje, za sada je i dalje na čekanju.

Naime, kako nam je rekla Olivia Ravlić iz Udruge Sunce, ne da ima nešto novo nego su – vraćeni natrag.

– Naš prijedlog za infrastrukturni natječaj EU fondova nažalost nije prošao. Točnije, novac se potrošio, odnosno već je raspodijeljen i mi smo ostali bez sredstava. Sad nam preostaje aplicirati na eurosocijalne fondove koji baš i predviđaju ovakve projekte, međutim, tu participiraju s puno manjim iznosom, odnosno Grad Makarska bi trebao izdvojiti dosta više novca, rekla je Ravlić.

Oglas

Podsjetimo da bi u propalom projektu omjer financiranja bio sljedeći: fondovi skoro 12 milijuna, a Grad Makarska oko pet milijuna kuna. Eurosocijalni fondovi pomažu ovakve projekte, ali tu će, veli Olivia Ravlić, biti manje novca, odnosno veći će dio pasti na teret Grada.

– Vezano baš za tu temu imamo sastanak 23.ožujka s gradonačelnikom i dogradonačelnicom. Vidjet ćemo novu strategiju, jesmo li partneri i mogu li se naći neki drugi izvori financiranja poput međunarodnih udruga, pojasnila je.

Trenutačno je 75 korisnika terapijskih usluga u Jurju Bonačiju te 16 upisanih u Udruzi Sunce. Nova Kuća Sunca uvelike bi pomogla i dala nove mogućnosti jer bi u njoj, po zakonu, moglo biti osam samostalnih jedinica za cjelodnevni boravak. Važno je reći da je to zakonski propisani maksimum. Uz to se predviđa oko 12 povremenih stanovanja te mogućnosti za terapijske usluge.

Također, važno je istaknuti važnost integracije koju bi pružala Kuća Sunca. – Ima djece koja se ne mogu integrirati u srednjoškolsko obrazovanje, a ima i onih koji se nakon završene srednje škole vrate doma i “pogube se”. Njima je važno pružiti mogućnost integracije u ovoj ustanovi, istaknula je naša sugovornica.

Inače, građevinska dozvola je izdana, no osnovni problem i nije bila ona nego novac. Grad Makarska bi teško samostalno mogao izdvojiti 17 milijuna kuna.

Ivona Ćirak /foto M.D.