Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je sredinom ožujka Gradu Makarska dalo uputu vezano za primjenu zakonskih propisa glede slučaja plaže Romana. Naime, kako smo već objavili, resorno ministarstvo od čelnika Grada tražilo je poduzimanje svih zakonom propisanih radnji u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja prvostupanjskog tijela te poduzimanje radnji vezano uz odgovornost službenih osoba koje su sudjelovale u postupku. Podsjetimo, Ministarstvo je zaključilo kako ipak nije bio iskazan pravni interes, na što su još 2021.godine upozoravali iz UZOR Osejave i Inicijative Javno je dobro, jer Županija nije izdala koncesiju za gradnju nego samo za gospodarsko korištenje.

I od Ministarstva i od Grada Makarska tražili smo uvid u upute koje je dalo samo ministarstvo, međutim, ni od jednih nismo dobili odgovor. Ministarstvo nam je odgovorilo kako nas – upućuju na Grad. – A Ministarstvo će u daljnjem postupku poduzimati radnje iz svoje nadležnosti, dodali su za kraj.

Osim što smo ih tražili upute postavili smo konkretna pitanja: što točno treba poduzeti Grad kako bi se uskladio sa zakonom? Je li moguće poništiti pravomoćnu građevinsku dozvolu?

Oglas

Niti na jedno od ova dva pitanja nisu nam precizno odgovorili.

Na datum 24. ožujka, dakle prije 12 dana, uvid u upute ministarstva tražili smo i od Grada. Upit smo ponovili 31. ožujka, kada smo ga dopunili s pitanjima koja smo uputili ministarstvu.

Do zaključenja pisanja članka nismo dobili odgovor.

Znači li to da ni Ministarstvo ni Grad zapravo ne znaju što treba poduzeti? Je li Ministarstvo samo prebacilo lopticu, prebacilo odgovornost na Grad, i tako misli oprati ruke od onoga što je učinjeno za vrijeme Paladinova prethodnika Horvata? Tada je, naime, isto to ministarstvo na naš upit o pravnom interesu kao temelju za izdavanje građevinske dozvole (što je preskočeno, to sada priznaju i oni, op.a.) odvratilo kako pravni interes ocjenjuju valjanim, podržavši time projekt megalomanske plaže.

Znači li to da ni Grad nema pojma što mu je činiti?

Kako Grad može postupiti po zakonu ako im nisu dane jasne upute?

Radi li se možda o presedanu u Hrvatskoj budući se naknadno osporava već godinama pravomoćna građevinska dozvola?

Sve su to pitanja na koja Ministarstvo, a potom i Grad kao prvostupanjsko tijelo, trebaju dati odgovor.

Ivona Ćirak /foto M.D.