Najnoviji podaci govore da se epidemiološka situacija u našoj zemlji popravlja. U odnosu na prošli tjedan imamo gotovo 4500 novozaraženih manje, a nakon tjedana rasta napokon je manji i broj smrtnih slučajeva. Ovoga tjedna je 58 preminulih manje.

Unatoč poboljšanju epidemiološke situacije, u Splitu je prije dva dana od posljedica bolesti preminulo najviše ljudi od početka epidemije u našoj zemlji. O najnovijim informacijama  o stanju u Kliničkom bolničkom centru Split javlja  HRT, čiji su novinari razgovarali sa Sandom Stojanović Stipić, predstojnicom Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

– Nažalost mi još uvijek ne osjećamo to olakšanje. Kod nas u jedinici intenzivnog liječenja gdje se liječe COVID pozitivni bolesnici danas imamo 35 bolesnika koji još uvijek zahtijevaju mehaničku ventilaciju, odnosno respirator i ukupan broj bolesnika je 49, znači još 14 bolesnika koji zahtijevaju intenzivističko liječenje i koji su na nekom od oblika neinvazivne mehaničke ventilacije i za koji se nadamo u sljedećim danima potpuno uspjeti riješiti respiracijske potpore i bit će spremni za neki od odjela, rekla je Stojanović Stipić.

Oglas

Potvrdila je kako neke pacijente odvoje od respiratora pa ih onda moraju ponovno stavljati jer je bolest zaista okrutna i teška.

– Samo odvajanje od respiratora je proces, to nije trenutak koji se dogodi, to traje. Ovisi o kliničkoj slici bolesnika, nekada odvajanje traje 2 dana, nekada 7 dana, nekada se dogodi da bolesnika ponovno treba intubirati i ponovno zahtijeva mehaničku ventilaciju. To je dinamičan proces i ne može se predvidjeti koliko će trajati kod kojeg bolesnika, objasnila je Stojanović Stipić za HRT, te istaknula da su u godinu i pol imali gotovo 900 bolesnika na mehaničkoj ventilaciji.

– Ako ćemo gledati surove brojke, onda smo od 1. studenog do danas primili 168 bolesnika i nažalost preminuo je 31 bolesnik. Statistički je to ispod 20%, no svejedno to je 31 izgubljen život koji se nije trebao izgubiti, koji je mogao biti preveniran. Brojne obitelji ostale su bez svojih najbližih bespotrebno, dodala je.

Situacija u KBC-u Split refleksija je događaja u proteklom razdoblju, utakmice i prosvjeda u Splitu.

– Naši bolesnici prve simptome dobili su negdje krajem studenog tako da se može pretpostaviti i nagađati da je to ipak posljedica okupljanja i nepridržavanja epidemioloških mjera, naglasila je Stojanović Stipić.

MD/foto: HRT5/screenshot