Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je najavio da će Nacionalni stožer danas donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba COVID potvrda, dok novog zatvaranja neće biti.

U hrvatskoj je jučer bilo 6310 novih slučajeva zaraze koronavirusom – najviše od početka epidemije. Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani. Preminule su još 32 osobe. Na bolničkom je liječenju 1680 oboljelih, na respiratoru njih 219. U Međimurju je zabilježen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa.

Zbog ovakvog rasta broja novozaraženih, na novoj koronakarti Hrvatska je ostala tamnocrvena, a epidemiološka situacija ne poboljšava se ni u drugim zemljama Europske unije, javlja HRT.

Oglas

Slovenija je već tjednima tamnocrvena i iz dana u dan ima sve više zaraženih. Baltičke zemlje te Irska, Rumunjska i Bugarska ostale su tamnocrvene, Njemačka i Poljska uglavnom su u crvenom uz dijelove u tamnocrvenom, a epidemiološka situacija pogoršala se u Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Francuska i Portugal potpuno su narančasti, dok je najpovoljnija situacija u Italiji, koja ima i zelenih dijelova. Skandinavske su zemlje u crvenom.

Švedska, koja je prošli tjedan bila potpuno narančasta, sada je gotovo potpuno crvena.

U bolnice stiže sve više pacijenata, s povećanjem broja oboljelih od COVID-a reducirat će se pretrage za druge pacijente, upozorio je u Dnevniku HTV-a ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić.

– Danas, kada imamo mogućnost cijepljenja i kada vidite bolesne ljude koji se bore za zrak jednostavno se ne možete zapitati – zašto se nismo cijepili u većoj mjeri?, pita se. Poručio je da nas cjepivo štiti od najtežih oblika bolesti.

– Ono što danas gledamo u bolnici, nije isto kao što smo gledali na početku pandemije, rekao je, dodavši da su na respiratoru najteži bolesnici. Kada je stanje pacijenta takvo da mu ne pomaže ništa, onda je nažalost i uspjeh takvog liječenja manji od 50 posto, dodaje Lukšić.

MD / foto Pixabay