Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je u petak od Nacionalnog stožera produljenje strožih epidemioloških mjera do 11. travnja te je predložio njihovo proširenje na tri pelješke općine – Janjinu, Orebić i Trpanj.

Županijski Stožer civilne zaštite donio je odluku u skladu s preporukom županijskog Zavoda za javno zdravstvo i nakon sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave.

Mjere ne uključuju otoke Mljet, Korčulu i Lastovo.

Oglas

Predložene nužne epidemiološke mjere su one koje su vrijedile i prije popuštanja mjera 1. ožujka, primjerice za zabranu otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, ali dopušteno služenje “kave za van”.

Osim njih, vrijede i odredbe kojima su zabranjeni javni događaji i skupovi s više od 15 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima dopušteno je najviše osam osoba iz dva kućanstva.

Također, poslodavcima se preporučuje organizirati rad od kuće ili u smjenama te uvesti klizno radno vrijeme gdje god je to moguće.

Stožer je preporučio je osnivačima osnovnih i srednjih škola u Dubrovniku, općinama Konavlima, Župi dubrovačkoj i Orebiću te u dolini Neretve da do početka proljetnih praznika nastavu i dalje organiziraju na daljinu, po modelu C, osim za maturante.

Sve mjere vrijedit će od 27. ožujka do 11. travnja, kada će županijski Stožer civilne zaštite ponovno razmotriti epidemiološku situaciju, a lokalnim stožerima naložen je pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera.

Hina /foto Pixabay