U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva koronavirusa, a u prvih pet dana ovoga tjedna zabilježen je porast novozaraženih za 35 posto u odnosu na protekli tjedan, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Četrnaestodnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika je 39,8 posto. U protekla 24 sata testirano je 4911 osoba, što daje postotak pozitivnih među testiranima od 3,56 posto, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Cijepljenje završeno za 41,92 posto odraslog stanovništva

Oglas

Na bolničkom liječenju je 128 osoba, četiri više nego jučer, od kojih je 17 na respiratoru, troje više nego jučer.

Zaključno s 22. srpnja utrošena je 2.980.716 doza cjepiva. Beroš je istaknuo da je 1.610.989 osoba cijepljeno jednom dozom cjepiva, a 1.411.630 osoba završilo je cijepljenje jer su primili obje doze ili jednu dozu Johnson&Johnson cjepiva.

Cijepljenje je završeno za 41,92 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj, a 47,7 posto odraslog stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Ministar zdravstva ponovno je upozorio da je nepoštivanje epidemioloških mjera “put u crveno”, u siguran odlazak turista i ekonomske probleme, te još jednom pozvao ljude da se cijepe.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je Hrvatska na 10. mjestu po dvotjednoj incidenciji na 100.000 stanovnika. Najniža je incidencija u Istarskoj, a najviša u Zadarskoj županiji.

Upitan hoće li se u Hrvatskoj početi primjenjivati treća doza cjepiva, Capak je odgovorio kako je to “vrlo vjerojatno”.

“U nekim zemljama počela je već primjena treće doze cjepiva”, kazao je dodavši da se za sada to odnosi samo na osobe koje su cijepljene kineskim cjepivom, što se radi u Turskoj i Mađarskoj.

U EU oko 70 posto svih infekcija uzrokovano delta varijantom

U ovom trenutku nitko nema odgovor hoće li se i kada početi primjenjivati treća doza, odgovor će dati znanost u idućem razdoblju.

“Nema naznaka da se za sada treba cijepiti trećom dozom”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Izvijestila je kako je, po najnovijim informacijama, u Europskoj uniji delta varijanta virusa preuzela primat.

“Oko 70 posto svih infekcija u Europi je uzrokovano delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je ovoga ljeta definirano kao najveći rizik”, kazala je Markotić.

Ipak, mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, a i dalje su ugroženi stariji koji su imunokompromitirani.

“Njima je preporuka da se cijepe”, rekla je Markotić upozorivši da starije osobe koje su se cijepile trebaju i dalje biti na oprezu i poštivati mjere distance.

Uspjeh britanskog eksperimenta bio bi dobra vijest

Na pitanje hoće li u Hrvatskoj biti moguće ukidanje epidemioloških mjera u jesen, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović odgovorio je da Hrvatska prati sve što se događa u Europi i svijetu, ali nije još ispunila sve uvjete kao Velika Britanija, koja je postigla vrlo visoku procijepljenost najstarijeg i najranjivijeg stanovništva.

Istaknuo je da bi uspjeh britanskog eksperimenta sigurno bio bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku, nego i za cijeli svijet. Međutim, naglasio je, Britanci imaju vrlo visoku procijepljenost onih koji su najizloženiji teškim oblicima bolesti, oko 87 posto prvom dozom.

Daleko smo od Britanaca, rekao je Božinović dodavši kako se epidemija, dok se ne zaustavi globalno, ne može zaustaviti ni lokalno.

Po podacima iz službenih izvora, Hrvatska je osigurala više doza cjepiva za svoje građane nego što je u ovom trenutku dostupno cijeloj Africi. “Na sve to moramo gledati i lokalno i globalno”; kazao je Božinović.

Hina /foto O. Franić