Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, aktualne mjere protiv širenja koronavirusa neće se mijenjati do 31. siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Iako je incidencija novih slučajeva covida-19 u protekla dva tjedna na 100.000 stanovnika smanjena ispod 300, neće se mijenjati propisane mjere do kraja siječnja, istaknuli su članovi Nacionalnog stožera CZ na konferenciji za novinare.

Stožer je tek ovaj tjedan produžio mjere, a nekoliko dana prije 31. siječnja, prateći sve bitne parametre, odlučit će kako će one izgledati nakon 1. veljače, rekao je načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

Oglas

“Prerano je da sada nešto najavljujemo”, istaknuo je i dodao kako je smanjenje novozaraženih posljedica smanjivanja kontakata i druženja.

Božinović je naglasio kako Stožer nikada nije zauzeo stav da će na određenom broju novozaraženih mijenjati mjere.

“Virus se sporije širi u proljeće i ljeto, ali mi smo još u siječnju. Nakon 1. veljače je isto zima i hladno vrijeme, i o tome moramo voditi računa da ne bismo preopteretili zdravstveni sustav”, pojasnio je.

Vezano uz prelaske državne granice, Božinović je rekao da će Nacionalni stožer CZ danas dopuniti svoju odluku pojašnjenjem da “hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati”.

Istaknuo je i da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i na druge koji dolaze iz tih zemalja.

Incidencija novih slučajeva covida-19 pala ispod 300 na 100.000 stanovnika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako je incidencija novih slučajeva covida-19 u Hrvatskoj pala ispod 300 na 100.000 stanovnika.

“U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 3819 novooboljelih, što je a 23 posto manje od ukupnog broja u prvih pet dana prošlog tjedna kada je bilo 4988. Incidencija je u ovom trenutku ispod 300. I dalje je situacija takva da u najmanjoj incidenciji prednjači Dubovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću ima Međimurska županija”, rekao je Capak.

Incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300 te smo na 7. mjestu u EU sa stopom 288,8, a po smrtnosti koja je 1093,6 na milijun stanovnika Hrvatska je na 20 mjestu.

Udio pozitivnih u ukupno testiranima također je u smanjenju i u prethodnom tjednu iznosio je 16,4, rekao je Capak.

Dosad su cijepljene 41.532 osobe a u Sisačko-moslavačkoj županiji 3.772 osobe.

Capak je rekao kako do jučer HALMED-u nije prijavljena ni jedna nuspojave za cjepivo Moderne, na prvih 3.600 doza koliko ih je stiglo u Hrvatsku.

Izvijestio je i kako je cjepivo AstraZenece pred registracijoma a najvjerojatniji datum registracije je 29. siječnja.

Capak nema točan broj koliko se građana prijavilo za cijepljenje kod liječnika obiteljske medicine i kaže kako je kod nekih to vrlo malo, kod nekih trećina ili pola osiguranika, no i interes za cijepljenje raste.

Naveo je i rezultate brzog testiranja antigenskim testovima koji su pokazali da je u domovima za starije, među 13.157 testiranih djelatnika, njih 389 (3 posto) bilo pozitivno. Testirano je i 9491 korisnik domova, a pozitivno je bilo njih 1192 ili 13 posto.

Provedeno je i 2669 testiranja zaposlenika u tvrtkama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te je njih 85 bilo pozitivno.

Na konferenciji nacionalnog stožera CZ rečeno je i kako dosad nije izoliran ni jedan slučaj gripe, te da novi sojevi koronavirusa nisu do sada zabilježeni u Hrvatskoj.

Hina /foto MD