Podpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da se razmišlja o testiranju svih zaposlenih u zdravstvu i domovima za starije te da će uskoro imati rješenje za gradove i dužnosnike koji ne koriste covid-potvrde.

”Razgovaramo, kad budemo imali konačno rješenje, onda ćemo vas obavijestiti. To će biti uskoro”, kazao je u petak Božinović, dodajući da se razmišlja i o testiranju svih, među kojima i onih s covid-potvrdama.

”U zdravstvu i domovima za starije to je pitanje o kojem se razmišlja i ako bude novih rješenja, njih će predložiti ministar zdravstva”, precizirao je.
Bez komentara o lockdownu u Austriji

Oglas

Božinović je kazao da Stožer civilne zaštite prati mjere drugih zemalja, koje nije želio komentirati. Naglasio je da Stožer donosi mjere te da je idealna zaštita da se svaki dan svi testiraju, piše Index.

”Cijepljenje je najbolja zaštita od bolesti, a testiranje je najbolji način da detektiramo širenje virusa. Mi snažno sugeriramo cijepljenje, ali uveli smo obavezu testiranja onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli”, rekao je.

Božinović je kazao da je znanost pokazala kako nas razina antitijela, koja se stvara nakon treće doze, vraća na razine koje su bile predviđene za dvije doze.

”Mislilo se da će dvije doze biti dovoljno, ja stvarno mislim da bi bilo najbolje da o ovakvim pitanjima razgovaramo smireno, na temelju onoga što su u danom trenutku najbolji pokazatelji. Imamo Izrael i na njegovom primjeru možemo pratiti kako se cijela situacija odvija”, ocijenio je.

Govoreći o covid-pozitivnoj bebi koja je umrla početkom studenog u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i rezultatima obdukcije, Božinović je kazao da se rezultati obdukcije ne dostavljaju njemu te da se svaka sumnja može prijaviti institucijama po službenoj dužnosti.

MD / foto: screenshot