Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je u ponedjeljak u Zadru na otvorenju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone koji će, kao ljetna operativna centrala, četvrtu godinu zaredom raditi u Policijskoj upravi zadarskoj.

“I ove godine željeli smo poslati poruku kako Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s ostalim ministarstvima, prije svega s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom turizma čini sve kako bi ova turistička sezona, koja je na neki način već počela, protekla sigurno za sve naše ljude i za sve naše goste”, rekao je Božinović.

“Balansiranje mjerama dovelo nas je do cilja – da incidencija novozaraženih pred početak sezone bude mala. Ulažemo velike napore i prvi pokazatelji su dobri, a trenutačno u Hrvatskoj boravi 157.000 turista”, dodao je Božinović.

Oglas

Podsjetio je da je prošle godine u kolovozu broj novozaraženih početo rasti te dodao da trebamo biti oprezni.

Ovog ljeta na obali 68 stranih policajaca

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša kazao je kako očekuje da i ove godine sigurnosna situacija bude dobra te najavio i dolazak 68 stranih policijskih službenika.

“Činjenica je da postoji povećan rizik od prometnih nesreća i na to ćemo se posebno usredotočiti u turističkoj sezoni. Pandemija izazvana koronavirusom je sada u stagnaciji. Samo uz dobru suradnju i odgovornost, pridržavanje preporuka i stanje cijepljenosti nadam da će sezona proći dobro te da će turisti u velikom broju doći u Hrvatsku”, napomenuo je Prša.

U projektu će sudjelovati policijski službenici iz 15 različitih policijskih organizacija, a očekivani broj od 68 stranih policajaca, dvostruko je veći nego prošle godine.

Stožer, ili ljetna operativna centrala, ove će sezone raditi do 15. rujna u već uobičajenom sedmodnevnom 24-satnom dežurstvu nadležnih službi.

Uz sigurnost pratit će se i epidemiološka situacija

Pratit će se opće stanje sigurnosti, posebice stanje kriminaliteta i javnog reda i mira, nadzirat će se i upravljati stanjem u prometu, na graničnim prijelazima i na moru, a obavljat će se i nadzor nezakonitih migracija i požara.

Kao i prošle godine, u suradnji s Civilnom zaštitom i epidemiološkim službama, pratit će se i epidemiološka situacija.

Uz redovite operativne zadaće iz nadležnosti policije i MUP-a, imat će i nadzornu te koordinacijsku ulogu te će u provedbi poštivanja epidemioloških mjera surađivati s drugim nadležnim tijelima, a bit će i u koordinaciji s ministarstvima unutarnjih poslova drugih zemalja.

Projekt ove godine ima novi naziv – „Sigurna turistička destinacija“, što je rezultat zajedničke odluke donesene s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Hina/foto PU zadarska