Početkom prošloga mjeseca u Velikoj Britaniji došlo je do širenja pandemije koronavirusa, ali i do rasplamsavanja sulude teorije zavjere prema kojoj je za to nekako kriva 5G tehnologija. David Icke i drugi teoretičari zavjera uvjeravali su ljude da ih moderna tehnologija truje, te ih tako nahuškali na “zajedničkog neprijatelja” – bazne stanice telekomunikacijskih kompanija.

Kako piše Bug.hr pojedinci su počeli paliti i oštećivati stupove za koje su smatrali da su 5G odašiljači, pa je u napadu stradao i veći broj 3G i 4G baznih stanica nužnih za normalan rad telekomunikacijske mreže. Tijekom proteklih mjesec dana na ovaj je način vandalizirano 77 tornjeva s baznim stanicama diljem Velike Britanije.

Do 15. travnja prijavljeno je oštećenje njih pedesetak, da bi do kraja mjeseca pojava polako počela bivati sve rjeđa, te do sada gotovo u potpunosti nestala. Osim oštećenja baznih stanica zabilježeno je i 40-ak napada na djelatnike telekomunikacijskih kompanija, od kojih je nekoliko bilo i zbiljnije prirode.

Oglas

Podsjećamo, slične teorije zavjere pale su na plodno tlo i u Hrvatskoj, pa je tako sredinom prošlog mjeseca u Bibinju kraj Zadra oštećena besplatna općinska pristupna Wi-Fi točka pod “optužbom” da je riječ o tajno postavljenoj 5G stanici. Srećom, ovo je do sada ostao jedini zabilježeni sličan slučaj u našoj zemlji.

M.D. / Foto: D.Antonini