Turistička je branša prva u zemlji zatražila zeleno svjetlo za zapošljavanje stranaca, piše u petak Večernji list, navodeći da tvrtke traže 2066 stranih radnika, najviše konobara i čistačica

Od ove se godine stranci ne zapošljavaju putem kvota, nego je odluka koga “uvesti”, a kome zaustaviti dolazak prebačena na Zavod za zapošljavanje (HZZ).

Umjesto kvotnog sustava, uveden je tekst tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika prije nego što za njega u policiji zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti “ima li mogućnost” zaposliti radnika s domaćeg tržišta.

Oglas

Trenutačno je na burzi nešto manje od 164.000 nezaposlenih. U siječnju je, kažu u HZZ-u, stiglo 206 zahtjeva poslodavaca za provedbu testa tržišta rada kroz koje je zatraženo 2066 radnika.

HZZ tvrdi da test tržišta rada traje najdulje 15 dana i u tom razdoblju državna burza istražuje ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih upućuje poslodavcu. Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu.

Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod dostavlja poslodavcu obavijest o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti, poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja.

Dosad je, kažu, riješeno 168 zahtjeva za nešto više od 1000 radnika. Za 33 zahtjeva za testom tržišta rada kojima je obuhvaćeno 138 radnika utvrđeno je da se radnici mogu naći na domaćem tržištu te da nije potrebno zapošljavati strane radnike. Za 135 zahtjeva kojima je obuhvaćeno 890 radnika utvrđeno je da kvalifikacije i kompetencije koje su poslodavci tražili nije moguće zadovoljiti osobama prijavljenim u evidenciju Zavoda, donosi Večernji list.

Hina / foto: Pixabay