Hrvati vole kukati, najviše i često s pravom o svom životnom standardu, no istodobno će vam se skoro odreda isti tren zakleti da je hrvatsko more najbolje za ljetovanje, hrvatska priroda najljepša i najljekovitija za dušu, a Hrvati najsrčaniji domaćini.

Čni se da taj naizgled subjektivan stav nije posve neutemeljen: prema najnovijim anketama, Hrvatska je među deset najboljih europskih zemalja za ugodnu, mirnu i ispunjenu starost. Naravno, uglavnom za one koji ne primaju hrvatske mirovine – piše Tportal.

Otvorene granice i globalizacija izrodili su između ostaloga i jedan novi trend: sve više dobrostojećih ljudi želi svoje umirovljeničke dane provesti u inozemstvu. Kod donošenja odluke nije dovoljno da im se neka zemlja sviđa – također je bitna razina blagostanja te općeniti stil života potencijalne destinacije. Zatim na red, naravno, dolazi okoliš, odnosno, priroda i klima, te kultura i povijesna baština.

Oglas

Prema tvrtki za globalna istraživanja Blacktower, najbolji je izbor Europa, a unutar nje, na temelju istraživanja koje je evaluiralo sve gore navedene kriterije, među 37 razmatranih zemalja Hrvatska je na izvrsnom šestom mjestu. Evo kako izgleda popis deset najboljih.

Finska

Sa svojom fantastičnom prirodom, nepreglednim šumama, bezbrojnim jezerima i šarmantnom sjevernjačkom arhitekturom, nije ni čudo što je Finska prvi izbor tisućama umirovljenika koji svake godine odluče tamo provesti svoje “zlatne godine”, u zemlji ljubaznih ljudi, opuštena načina života i “ugodnog” omjera polarnih dana i noći.

Španjolska

Zemlja toreadora, tapasa i Gaudija, prekrasnih plaža, dinamičnog noćnog života, bogate povijesti i veselih, prijateljski nastrojenih ljudi, Španjolska je svakako jedna od najprivlačnijih europskih destinacija za osobe treće životne dobi. Čak su i cijene stanova pristupačne, pa nije nemoguće unajmiti jednosoban stan za 450 eura, ili ga kupiti za 80 tisuća eura. Španjolska ima i jako dobro organiziranu, najsuvremenije opremljenu privatnu i javnu zdravstvenu skrb i to po, kažu, pristupačnim cijenama.

Slovenija

Istraživanja pokazuju da naši prvi susjedi Slovenci žive u jednoj od najčišćih i najsigurnijih zemalja u Europi. Slovenija je, dakle, savršeno odredište za sve one koji žele živjeti zdravo i punim plućima. S vrlo niskom stopom kriminala i svim onim toplicama, kockarnicama i odmaralištima i njihovom bogatom ponudom plaža, skijališta, golf terena, jezera i planina, Slovenija je postala omiljeni izbor sve većeg broja umirovljenika iz drugih europskih zemalja, a sve je više i Amerikanaca kojima se sviđa ideja da ostatak života provedu u zemlji kojoj su Alpe na jednoj a Jadransko more na drugoj granici.

Italija

Kojim god putem krenuli, u Veneciju, Rim, Napulj ili Genovu, u Italiji ćete naći prekrasnu prirodu, bogatu povijesnu baštinu, ukusnu hranu i simpatične, prijateljski nastrojene ljude. Nekretnine su priuštive, klima ugodna, a očekivana životna dob 83 godine. Što više jednom umirovljeniku treba?

Portugal

Sa svojim fascinantnim plažama od bijeloga pijeska i savršenom klimom svih 365 dana u godini, Portugal nije samo prekrasna zemlja već i ugodno mjesto za život “pod stare dane”. Hvaljena kulinarska tradicija i razne dostupne aktivnosti na otvorenom pružaju brojne mogućnosti za zdrav način života, a nije naodmet ni to što golf gotovo da je postao nacionalnim sportom.

Hrvatska

U svijetu sve popularnije turističko odredište, Hrvatska polako postaje i izrazito atraktivno mjesto za uživanje u ugodnoj starosti. Gotovo 5800 kilometara obale, topla i suha ljeta i blage zime privlače mnoge inozemne umirovljenike koji žele svoje dane provoditi uživajući u divnoj prirodi i izvrsnoj hrani, u zemlji koja je po svim standardima dio razvijene Europe a koja je još uvijek zadržala šarm staroga svijeta i prijateljske običaje toploga Mediterana. Vrhunski uređeni restorani i barovi, bogata kulturna baština i raznolika ponuda zabavnih i sportskih sadržaja, povrh vrlo priuštive cijene života, Hrvatsku smještaju među uvjerljivo najbolje zemlje za umirovljenje.

Irska

Za one koji uživaju u penjanju, jahanju, bicikliranju i šetnjama prirodom, Irska je savršeno mjesto za provesti sretnu i ispunjenu treću dob. Golf je jedan od najpopularnijih sportova, osobito među umirovljenicima, klima je blaga, hrana fina, a zdravstvena skrb dobra.

Austrija

Da, dobro ste pročitali, Austrija je na temelju evaluiranih parametara ocijenjena jednom od najboljih zemalja za umirovljenike. Doduše, samo one imućnije: zemlja vrlo visokog životnog standarda, Austrija izdaje boravišne dozvole financijski neovisnim osobama s godišnjim prihodima od oko 90 tisuća eura.

Malta

Na popisu deset najboljih u Europi našla se i Malta, otočje usred Mediterana koje se diči divnim pješčanim plažama i prekrasnim morem bogatoga podmorja i, jasno, odličnom klimom. Za one koji vole urbane sredine, preporuča se Valletta, grad u kojemu se govori engleski, a najam stanova kreće od 650 eura mjesečno.

Nizozemska

Nimalo neočekivano, s obzirom na njezinu arhitekturu, hranu, kulturu i klimu, Nizozemska zaključuje niz od “prvih 10”. Zemlja u kojoj svi govore engleski, otvorena prema imigrantima i bogata, Nizozemska je savršeno odredište za one koji tamo žele provesti starost.

MD/foto Goran Morović