Uskoro kreće natječaj za urbanu opremu za uređenje gradske rive u Makarskoj, potvrdila nam je makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan. Riječ je o drugoj fazi pripreme za uređivanje gradske rive kojoj je prethodio temeljni dokument. Radi se o Pravilniku o uređenju gradske jezgre koji je završen te će uskoro biti prezentiran javnosti.

Natječaj će pak provesti Društvo arhitekata Split, no iz Grada ne otkrivaju tko će biti u žiriju, niti tko sve radi na programu. Žiri će izabrati najbolji rad prijavljenog arhitekta/umjetnika.

– Trenutno je program kod žirija na pregledu, a na cijelom natječaju radi DAS u koji imam apsolutno povjerenje. Čim program bude “amenovan”, ide vani, kazala nam je Radić Brkan dodajući kako se jako veseli tom koraku.

Oglas

Riječ je o nacionalnom natječaju, dok će se za Peškeru raspisivati međunarodni arhitektonski natječaj. Kako je rekla dogradonačelnica, i Peškera ide uskoro, međutim, urbana opreme rive je svakako razrađeniji program i bliži objavi.

Inače, sam Pravilnik o uređenju stare gradske jezgre je završen i narednih dana ide na javno savjetovanje, koje će trajati 30 dana. Nakon toga ide na Gradsko vijeće.

– U više sam navrata rekla kako je pravilnik nesavršeno savršeni dokument koji ćemo “peglati” tijekom vremena. Nadam se da će se usvojiti na Gradskom vijeću, rekla je Radić Brkan.

Pojednostavljeno rečeno, pravilnik definira pravila igre, a natječaj za urbanu opremu je tu da iznjedri najbolje rješenje. To najbolje rješenje koje bira žiri će propisati do najmanjih detalja kako će izgledati tende, suncobrani, reklame, ukratko, vizualni identitet.

Ivona Ćirak /foto M.D.