Više hrvatskih znanstvenih i stručnih organizacija i udruga uputilo je Ministarstvu kulture i medija zahtjev za očitovanjem o isteku preventivne zaštite nad Bluesun hotelom Maestral u Brelima, nakon najave da će to modernističko zdanje preuzeti tvrtka koja je trebala graditi “zagrebački Manhattan”.

U pismu se podsjeća da je Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze / projekt Motel Trogir još 7. listopada 2020. uputila službeni dopis Ministarstvu kulture i medija u vezi tada skorog isteka preventivne zaštite hotela u Brelima te neodržavanja sjednica Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, ali kažu da nisu odgovor dobili ni danas, premda je to bila zakonska obveza Ministarstva.

U pismu se navodi da su mediji 23. ožujka 2021. objavili da će Sunce hotele, tvrtku u većinskom vlasništvu Jake Andabaka, preuzeti tvrtka Eagle Hills Real Estate, domaćoj javnosti poznata po želji da izgradi “zagrebački Manhattan”, te po projektu “Beograd na vodi”

Oglas

U lanac Sunce hotela spada i kultni Bluesun hotel Maestral u Brelima, izgrađen 1965., koji je do 17. studenoga 2020. imao status preventivno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, kaže se.

Riječima dosadašnjeg vlasnika, plan je novih vlasnika dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, što bi značilo izglednu “obnovu”, a time i potencijalno radikalne preinake Bluesun hotela Maestral, ističe se.

Hotel Maestral u Brelima vjerojatno je najljepši modernistički projekt na našim prostorima, ne samo u domeni turizma nego generalno, podsjeća se u pismu na ocjenu predavača na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Maroja Mrduljaša, koji se godinama bavi hotelom i turističkom arhitekturom. On je pozvao da bi bilo važno očuvati u izvornom stanju barem jedan cjeloviti primjer kulture modernizma za buduće generacije.

Hotel Maestral prezentiran je i na glasovitoj izložbi “Prema konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948. –1980.” u muzeju MoMA, u New Yorku, a arhitekt Ante Rožić dobitnik je nagrade za životno djelo “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata.

Za urbanistički i arhitektonski projekt Ante Rožića, Matije Salaja i Julija De Luce, koji uključuje projekt interijera u duhu sinteze vizualnih umjetnosti Bernarda Bernardija, Mrduljaš smatra da pripada internacionalnoj kulturi, te da bi njegova obnova “trebala biti društveni prioritet i zajednički napor koji ne treba i ne može biti prepušten samo vlasniku”.

Uz Udrugu za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze/ projekt Motel Trogir, pismo potpisuju Udruženje hrvatskih arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Splita Društvo arhitekata Dubrovnika, Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi, Institut za povijest umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatska komora arhitekata i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

U cilju zaštite i očuvanja kulturne baštine od nacionalnog i međunarodnog značaja, a temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, kao široka mreža zabrinutih građana, stručnjaka i institucija, zahtijevamo odgovor na predmetna pitanja u što skorijem roku, navode u pismu.

Hina