Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći pad očekivanog životnog vijeka u zapadnoj Europi od Drugog svjetskog rata, rezultati su studije znanstvenika oksfordskog centra za demografiju.

Kako prenosi N1,podaci iz većine od 29 zemalja obuhvaćenih studijom – većine Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Čilea – koje su analizirali znanstvenici, pokazali su pad očekivanog životnog vijeka na razini koja je izbrisala godine napretka, piše britanski Guardian.

Najveći pad životnog vijeka zabilježen je kod muškaraca u SAD-u – čak 2,2 godine u usporedbi s razinom iz 2019. Iza njih su muškarci iz Litve, gdje je zabilježen pad od 1.7 godina u odnosu na 2019.

Oglas

Gubici u očekivanom životnom vijeku su veći od onih zabilježenih u vrijeme raspada istočnog bloka u srednjoj i istočnoj Europi, kaže studija.

“Posljednji je ovako velik godišnji pad očekivanog životnog vijeka u zemljama zapadne Europe kao što su Španjolska, Engleska i Wales, Italija ili Belgija zabilježen tijekom Drugog svjetskog rata”, kaže dr. José Manuel Aburto, koautor studije.

Rezultati studije objavljeni su u radu u Međunarodnom časopisu epidemiologije, nakon analize 29 zemalja za koje su objavljeni podaci o smrtima za prošlu godinu. Od njih 29, čak 27 je zabilježilo pad očekivanog životnog vijeka.

Prošli tjedan, britanski ured za državnu statistiku procijenio je da je očekivani životni vijek muškaraca u Ujedinjenom Kraljevstvu pao prvi put u 40 godina, i to zbog pandemije covida. Dječaci rođeni između 2018. i 2020. tako će imati očekivani životni vijek od 79 godina, u usporedbi s dječacima rođenim između 2015. i 2017. godine, koji će u prosjeku doživjeti 79.2 godine, kažu podaci ureda.

Razmjer gubitaka u očekivanom životnom vijeku je šokantan u većini od 29 zemalja obuhvaćenih studijom, rekao je Aburto. Čak 22 zemlje zabilježile su u 2020. pad od više od pola godine.

“Žene u osam zemalja i muškarci u 11 zemalja zabilježili su pad od više od jedne godine. U kontekstu, u prosjeku je bilo potrebno više od pet i pol godina da bi te zemlje postigle rast u očekivanom životnom vijeku od jedne godine: sav taj napredak uništen je 2020. zbog pandemije covida”, upozorava Aburto.

Veći pad u očekivanom životnom vijeku zabilježen je kod muškaraca u većini zemalja obuhvaćenih studijom. Većina smanjenja životnog vijeka uzrokovana je službenim smrtima od covida, kaže studija.

Dr. Ridhi Kashyap, drugi koautor studije, kaže da su znanstvenici bili svjesni niza problema vezanih za brojanje smrti uzrokovanih covidom, kao što je nedovoljno testiranje i pogrešno klasificiranje. Ipak, dodaje da “činjenica da naši rezultati pokazuju toliki utjecaj direktno povezan s pandemijom dokazuje koliki udarac je covid nanio mnogim zemljama”.kažu autori studije, koji pozivaju da se objave i učine dostupnima podaci iz većeg raspona zemalja, uključujući zemlje s niskim ili srednjim dohodkom, da bi se bolje razumio globalni utjecaj pandemije”.

MD/foto: ilustracija/Pixabay