Arheološki park koji bi se trebao raditi na platou na Sv.Petru, na bogatom antičkom nalazištu, trenutno je pod velikim upitnikom, a pod upitnikom je donekle i kvaliteta očuvanja iskopina jer u načelu nije dobro da nalazi stoje predugo bez da se konzerviraju i prezentiraju. To nam je potvrdio Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja, koji napominje kako je uvijek važno adekvatno zaštititi lokalitet. Ranije je to bilo lakše učiniti geotekstilom budući su zidovi dosezali visinu stope.

– Međutim, istočni su zidovi visoki i do jednog metra i stoga ih je teže zaštititi geotekstilom. No konzervatori su me upozorili na opasnost od ispiranja zemlje uslijed kiše i vjetra, tako da postoje opcije nasipanja, djelomične konzervacije mimo arheološkog parka…Svakako nije zgodno da nešto stoji, arheologija je vrlo osjetljiva, kazao nam je Tomasović.

Upit smo poslali i Silvi Kukoč, arheologinji sa splitskog konzervatorskog odjela. Zanimale su nas mogućnosti zaštite s obzirom da je evidentno da se neće tako skoro raditi na ovom projektu.

Oglas

 

– Na arheološkom nalazištu na poluotoku sv. Petar u Makarskoj, Gradski muzej Makarska od 2011. godine do danas obavlja arheološka istraživanja tijekom kojih su pronađeni arheološki nalazi koji se mogu datirati od prapovijesnog razdoblja do 17. stoljeća. Osobito je značajan pronalazak sjevernog, zapadnog i istočnog bedema kasnoantičke utvrde. Osim bedema pronađeni su i ostatci kasnoantičke stambene arhitekture i iznimno velika količina keramičkog materijala kao i metalnih nalaza.
Konzervatorski odjel u Splitu kao upravno tijelo Ministarstva kulture kontinuirano prati stanje arheološkog nalazišta na poluotoku sv. Petar, a po završenim arheološkim istraživanjima svi arheološki ostaci se prekrivaju geotekstilom kako bi se spriječilo njihovo propadanje. Zbog navedenog značaja arheološkog nalazišta zajednička namjera Ministarstva kulture i medija i Grada Makarske je uređenje i prezentacija arheoloških ostataka na sv. Petru, stoji u odgovoru.

Oko ovog projekta gradska se vlast za sada nije izjašnjavala osim što je načelno pozdravila ideju i vrijednost nalazišta. I budući arheološki park je uključen u izradu strategije razvoja kulturnog turizma grada Makarska koja bi trebala biti gotova do kolovoza. Također je obuhvaćen anketnim dijelom arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenje parka Peškera, raspisanog prije desetak dana.

Arheološki park bi definitivno, ukoliko bi se na pitak, sadržajan i jedinstven način prezentirala priča o životu makarskog poluotoka tijekom gotovo pet tisućljeća, ucrtao Makarsku na vrijednu kulturnu kartu i stvorio dodatnu turističku vrijednost u gradu pod Biokovom. Osobito je zanimljiva činjenica da nalazi govore u prilog kontinuitetu življenja na poluotoku te se može slobodno reći da Sv.Petar krije povijest grada, a budući arheološki park mogao bi ju otkriti domaćima i gostima.

Izvjesno je da bi se preko EU fondova mogao povući novac za projekt, pitanje je samo političke odluke ove gradske vlasti: što žele, koliko su spremni čekati ili pak koliko im se žuri krenuti u realizaciju projekta koji nam je i splitska konzervatorica arheologinja istaknula kao prioritet.

Ivona Ćirak /foto M.D.