Sukob između Grada Makarske i Splitsko dalmatinske županije se nastavlja. Podsjetimo da je makarski gradonačelnik Zoran Paunović odnos Županije prema makarskom Domu zdravlja nazvao dnom dna te je bez uvijanja kazao kako je bijesan na njih. Potom se obrušio na odnos Županije prema srednjem školstvu u Makarskoj, kazavši da samo obećaju i ništa ne poduzimaju, da bi mu odgovorio pročelnik za školstvo, s riječima kako upravo on kao gradonačelnik ne čini ništa osim što baca blato.

Najnoviji nastavak “sage” pokrenuo je Paunović, ovog puta nešto mirnijim tonom. Tema je – zdravstvo.

Ipak, nije izostala teška optužba, da se Makarska namjerno zapušta.

Oglas

– Župane Boban, zašto su vam građani Makarske i cijele rivijere zadnja rupa na svirali? Što smo vam napravili da nas tiho „gušite“?

Dom Zdravlja Makarska je ustanova koju Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač i upravitelj već godinama namjerno zapušta! Naše stanovništvo nema osnovnu razinu zdravstvene zaštite!

Neprihvatljivo je da onkološki pacijenti moraju putovati u Split da bi izvadili krv.

Neprihvatljivo je da vrata hitne pomoći budu zaključana kad T1 ode na teren, stoga mi moramo financirati T2.

Neprihvatljivo je da osnovna radiološka pretraga RTG ne radi cijeli dan.

Prestanite osnovnu razinu zdravstvene zaštite nazivati nadstandardom!, napisao je na svojoj Fb stranici Paunović.

– Koliko smo sastanaka održali s ravnateljem Doma zdravlja, koliko smo ih održali s pročelnicima, zamjenikom župana?! Sve što se dogovorimo, ništa ne ispoštujete.

Grad Makarska u ovom trenutku: 500 tisuća kuna izdvaja za rad Tima 2 Hitne pomoći, 600 tisuća kuna izdvaja za dolazak radiologa, radioloških tehničara i kardiologa, 4 tisuće kuna tjedno plaća za očitavanje radioloških snimaka, financira putne troškove do bolnice u Zagvozdu, gradski stan ustupa na korištenje specijalistici pedijatrije, dodjeljuje stipendije za studente medicine kako bi dugoročno riješili problem nedostatka kadra s kojim se bori cijela država.

Da ne izdvajamo toliki novac, ne bi imali ni ovaj minimum zdravstva, dodao je Paunović te zaključio s riječima kako ignoriranje i nemar županije su prevršili svaku mjeru.

Hoće li župan Boban odgovoriti na ovo – ostaje za vidjeti.

Ivona Ćirak /foto M.D.