Sanitetsko vozilo hitno je jutros upućeno iz Splita na otok Brač, gdje će se uzeti uzorci najmanje deset osoba koje imaju neku vrstu simptoma i za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom, doznaje tportal. Epidemiolozi i lokalne vlasti su na nogama kako bi se pokušalo spriječiti izbijanje novog žarišta – i to na otocima kao najosjetljivijem području, i to na samom kraju prvog vala epidemije – piše danas Tportal.

Neslužbeni izvori tvrde da je virus došao na Brač preko starije osobe koja je bila na operaciji u splitskoj bolnici i koja je otpuštena s odjela na kojemu je naknadno utvrđena zaraza. Testiran je na ulazu, ali ne i izlazu iz bolnice. Radi se o samcu kojega su nakon povratka na otok posjećivali susjedi i rodbina, pa je utvrđeno da je imao brojne kontakte. Tvrdi se da ga nitko nije obavijestio o zarazi koja je otkrivena nakon što je otpušten.

U ponedjeljak je u KBC-u Split hospitalizirana prva žena u osamdesetim godinama života, prva susjeda spomenutog pacijenta, kod koje je potvrđena prisutnost virusa, dok se njegovi rezultati njegovog testa očekuju tijekom dana. Kako su oboje imali poprilično kontakata, od kojih su neki u proteklim danima razvili simptome bolesti, na Brač je upućeno vozilo u kojemu će se uzeti njihovi brisevi, kako ne bi bili prisiljeni putovati u Split.

Oglas

Radi se o osobama u mjestima Nerežišća i Pučišća.

Na ovom otoku dosad je utvrđen tek jedan slučaj zaraze koronavirusom, prije nekoliko tjedana. Čovjek je u međuvremenu izliječen, a svi njegovi kontakti prošli su samoizolaciju i bolest se nije dalje širila.

Čitavi tekst pročitajte OVDJE

M.D. / foto Makarsaka danas