Izložba pod nazivom “Sunčana strana modernizma:Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.” otvara se u četvrtak, 8. listopada 2020., u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Mira Stanić, a moći će se pogledati do 31.10.2020.godine. U sklopu izložbe mogu se pogledati projekti arhitekata Ante Rožića, Julija DeLuce, Matije Salaja, Borisa Magaša, Branka Žnidareca, Petra Kušana uz originalne radove umjetnika Ede Murtića, Jagode Buić i Dušana Džamonje, a važno mjesto zauzima modernistička arhitektura na Makarskoj rivijeri.

Tijekom 1960-tih i u prvoj polovici 1970-ih Jadranska obala u Hrvatskoj i Jugoslaviji polazi kroz temeljitu preobrazbu bitno pokrenutu ekonomijom i socijalnim dinamikama masovnog turizma.

Oglas

Neočekivano, upravo komodificirana i visoko normirana tipologija hotela postaje jedan od glavnih poligona arhitektonskih istraživanja. U svega desetak godina odvija se brza evolucija koncepata i estetika, od visokog modernizma do brutalizma, od regionalizma do strukturalizma. Svim tim istraživanjima zajedničko je nastojanje da se prilikom projektiranja za najveće brojeve uspostavi balans među različitim proturječnostima: između individualnog i kolektivnog, lokalnog i internacionalnog, prirode i artificijelnosti, popularne i visoke kulture, instrumentalnih ciljeva i humanističkih vrijednosti. Važni su partneri arhitektima urbanisti koji razvijaju opsežnu planersku aktivnost i metodologiju integralnog planiranja u različitim teritorijalnim mjerilima. Oblikovanje interijera također je važno polje istraživanja u kojem se iskušavaju postavke sinteze plastičkih umjetnosti pa hoteli udomljuju impresivne kolekcije umjetničkih i dizajnerskih radova.

Radeći u osjetljivim ambijentima obilježenima bogatom urbanom i graditeljskom tradicijom, niz arhitekata koristi upravo turističku arhitekturu za izgradnju novog urbano-kulturnog sloja u kojem se pokušavaju definirati odrednice naše arhitekture. Ta arhitektura korespondira s internacionalnim kretanjima, no ona odgovara i na lokalne kulturne, topografske i klimatske datosti te se time razvija i autentičnost. Turizam tako pokreće izgradnju sunčane strane Hrvatske i tadašnje Jugoslavije, a hoteli i prateća infrastruktura postaju optimistični ambijenti u kojima su pouke mediteranske kulture prenesene u specifične oblike privremenog habitata i socijalnih praksi dokolice.

Projekti prikazani na izložbi pokazuju homogenost i visoku razinu lokalne arhitektonske kulture, ali i različitost pojedinačnih pristupa i poetika.

 

Važan dio izložbe čini serija realizacija turističkih projekata, a dio kojih je uključen u selekciju izložbe Concrete Utopia u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

M. D.