“Hrvatska ima preko tisuću otoka, otočića i hridi!“, „Hrvatska ima najljepšu obalu na Svijetu!“ Sve su to rečenice s kojima se svi dičimo i ponosimo, a realno nismo ih vidjeli niti doživjeli, kako to zaslužuju. Naši otoci u „suradnji“ s bistrim tirkiznim morem čine kombinaciju koja ni najhladniju dušu ne ostavlja ravnodušnom. Ova godina (govorimo o 2020) je definitivno za sve ljude svijeta drugačija i predstavlja velike izazove i promjene koje su neizbježne a bez obzira na restrikcije, zabrane druženja, socijalne distance i sve druge mjere nastale u svrhu suzbijanja virusa koji je promijenio stanje svijesti, šest prijatelja se odlučilo ipak naći i napraviti u najmanju ruku rečeno jedan podvig – piše Morski.hr.

Nastojat će u tjedan dana obići više od tisuću otoka. Nemoguće? Čini se da i nije, jer su već krenuli i dnevno uspiju obići preko 130 otoka, a pritom prijeđu gotovo 200 nautičkih milja. Oni se zovu Lovro Badurina, Luka Olivari, Ingo Hartmann, Lora Vukas, Miro Volarić i Josip Špoljarević.

– Raspravljali smo o broju otoka i bez obzira na to koliko vremena provodimo na moru, koliko smo realno malo naše obale prošli a doslovno nam je na dohvat ruke. Taj scenarij smo odlučili izmijeniti i zamijeniti daleka putovanja preko granice na putovanje po Lijepoj našoj i to isključivo po obali od sjevera do juga na način na nogom stupimo na baš svaki otok, otočić i hrid koji ima ime, odnosno koji se nalazi na službenim kartama HHI-a – kazuje Luka Olivari.

– Na prvi dojam zvuči jednostavno, međutim u stvarnosti – nije. Ali to nas je još više motiviralo da to pretvorimo u stvarnost. Odlučili smo se na korištenje dva plovila. Jedan je gliser od 6,5 m koji obilazi manje otočiće i hridi koji nemaju nikakvu luku niti mol a jedrilica koja nam je baza, obilazi otoke s boljim pristupom. Podijeljeni smo u 2 ekipe i svaki dan se mijenjaju članovi (gliser/jedrilica) i time svaki od članova doživi sve: od stupanja nogom na otoke koje je oduvijek želio/željela vidjeti, do stajanja u moru do koljena na hridi koja je zbog plime potopljena. Sve te situacije i doživljaji nas obogaćuju i želimo dragim čitateljima dočarati kako se i u doba restrikcija može fantastično provoditi i postavljati si teško dostižne ciljeve koji nas grade kao osobe i ojačavaju karakter – pojašnjava Olivari za Morski.hr.

– Usporedimo naše inicijalno planiranje i realno stanje postignuto nakon nekoliko dana, zaključili smo da smo se podcijenili. Nakon prvog dana kada su se ekipe uigrale i stvorile pravi „team“, dnevno s dva plovila obiđemo preko 130 otoka i pređemo gotovo 200 nautičkih milja. Mislimo da možemo tako i dalje, međutim to su naravno pretpostavke jer trebamo stabilno vrijeme i da sve funkcionira, a svima je jasno da su kvarovi i kratkoročni problemi – neizostavni. Za sada ih sve uspješno rješavamo i naša mala avantura ide dalje jer smo naučeni da moraš stisnut zube i napraviti sve da postigneš svoje ciljeve. Ta maksima je naš glavni motivator da idemo dalje. Dokle? Još ne znamo ali vjerujem da ćemo Vas iznenaditi – poručuje ekipa.
M.D. / foto Facebook

Oglas