Nakon što je jučer i definitivno propao dogovor između Vlade RH i školskih sindikata, od jutros su učitelji i nastavnici u svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama u štrajku, a izuzetak nije bio ni naš grad. Uvjerili smo se u to i sami prošetavši se do školskih zgrada u Makarskoj koje su danas (četvrtak) uglavnom zjapile prazne.

– Uz izuzetak šest djelatnika, svi ostali su danas u štrajku. Učiteljice trećih razreda su se dogovorile i dale obavijest da će raditi, a u tri razredna odjeljenja danas se pojavilo ukupno 37 djece. Od ostalih razreda, od prvog do osmog, pojavilo se sveukupno 20 djece koja su naknadno otišla kući – govori ravnateljica OŠ oca Petra Perice Renata Gudelj. Kako je dodala Gudelj, u štrajku su i nastavnici iz popodnevne smjene koji su se jutros uredno pojavili s kolegama u zbornici, gdje je štrajk trajao od 8 do 13 sati. Slična je situacija i u OŠ Stjepana Ivičevića, gdje je u štrajku 72 od 97 djelatnika. Tamo smo zatekli sveukupno petnaestak djece u jednom grupnom odjeljenju, dok se nastava održavala i za nešto djece iz uzrasta prvog razreda. Kako je kazala ravnateljica Marica Gržić, nastava je trajala do 12:30 sati osim za djecu na produženom boravku, koju je kasnije čekao i ručak u školi.

Ipak nam se najpraznijom učinila zgrada srednje škole, a u kojoj smo zatekli jedino ravnatelja Slavka Gudelja. – Gotovo su svi učitelji u štrajku, a i mediji su odradili svoje jer djeca se danas jednostavno nisu pojavila, došlo bi ih po dvoje, troje najviše. Troje profesora se javilo da danas radi, međutim nisu imali kome – kazao nam je Gudelj. S obziro da je najavljeno kako će nakon prvog dana štrajk biti cirkularan, odnosno događat će se po različitim županijama, još nije službeno poznato hoće li učenici u Makarskoj sutra, u petak, ikoga zateći kada se pojave u razredima.
O.Franić