Na jučerašnjoj svečanosti pod biokovskim stijenama obilježen je završetak radova na projektu „Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina“, uz prigodni program kod crkve Sv.Ante te obilazak kotiškog Velikog Kaštela, nove povijesno-turističke atrakcije Makarske rivijere. Nositelj projekta ‘Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina’ je Grad Makarska, a u partnerstvu s TZ-om grada Makarske, JU Park prirode Biokovo i turističkom agencijom Tip Extreme, a provodio se od ljeta 2017.godine.

Kako je istaknuto, projekt je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, s ukupnim troškovima projekta 14,5 milijuna kuna od čega 85 posto otpada na bespovratna sredstva. Kako je istaknuto u uvodnom dijelu programa, projekt se sastoji od nekoliko elemenata – uređenja Interpretecijskog centra Veliki Kaštel, uređenja crkve Sv.Ante i pozornice na otvorenom, uređenja staza te obnove u potresu srušene crkvice Sv.Martina, tu su zatim i adrenalinske te pješačke ture, uređenje pješačke i biciklističke staze od centra grada do Kotišine, kao i aktivnosti u promociji i brendiranju novog kulturno turističkog sadržaja.

Oglas

Sam Kaštel, čija je unutrašnjost danas uređena na nekoliko etaža te  opremljena modernom multimedijalnom tehnologijom je središnje mjesto prezentacije kulturne i prirodne baštine sela Kotišina. Posjetitelji će tako moći vidjeti i dio arheoloških pronalazaka pronađenih rijekom radova na Kaštelu, kao i upoznati se s biljnim životom botaničkog vrta Kotišina kroz holografske projekcije, komunicirati s „duhom Biokova“ ili doživjeti iskustvo prapovijesne špilje koja se nalazi u posebnom dijelu unutrašnjosti tvrđave.

Nakon nastupa vokalnog ansambla Fa Tempet pred ckrvom Sv.Ante program je otvorio voditelj Toni Štulić, a pozdrave gradonačelnika Jure Brkana prenio je zamjenik Dražen Nemčić, istaknuvši i zadovoljstvo suradnjom i sinergijom sa stanovništvom Kotišine. U ime Kotišana zahvalio se barba Jako Lovreta koji je u razvitak svog mjesta uložio veliki dio svog života, da bi na kraju uz veliki pljesak okupljenih u mraku zasvijetlio i obnovljeni kaštel, uz kojeg je projicirana i velika hrvatska trobojnica.

-Radi se o novom turističkom sadržaju. U pitanju je odstupanje od sunca i mora i potpuna neovisnost od žarišta turističke ponude koja je bila bazirana na priobalnom pojasu, dok je  ovaj planinski jednako atraktivan, a možda i atraktivniji. Ovaj projekt neće pridonijeti samo produženju  turističke sezone i poboljšanju sadržaja, već je u pitanju jedan sasvim novi gospodarski zamah za čitavo ovo područje. Veseli me ono što slijedi  a na nama svima je u kojem će se smjeru ovo razvijati, jer radi se o kuturno prirodnom bogatstvu kojeg treba iskoirstiti na nabolji mogući način i čuvati za druge generacije – kazala je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica agencije MARA.

M.D.