Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić danas je u KBC-u Split uručio donaciju svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije bolnici u vrijednosti od 383.000,00 HRK. Radi se o naprednom sustavu za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju za odjel Kirurgije splitskog KBC-a.

Ravnatelj KBC dr. Meštrović zahvalio je svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije na donaciji za uređaj koji će poboljšati kvalitetu rada Klinike za kirurgiju KBC Split. Nadbiskup Barišić je podsjetio da je to „jedna u nizu donacija Splitsko-makarske nadbiskupije našoj bolnici. Smatramo da je ovo, uz rad i djelovanje Caritasa naše Nadbiskupije, još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, ako mogu reći na meni najdražu donaciju, koja je bila konkretni plod Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji ‘Obitelji za najmanje’ prikupili više od 600 tisuća kuna kojima je kupljen Klinici za dječju kirurgiju endoskopski stup za operacije djece i novorođenčadi – kazao je Barišić.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Perko govorio je o samom uređaju, koji je prvi takav uređaj u Klinici. Kompletna oprema uključuje vrhunski video sustav koji može raditi u dvostrukom načinu rada: operiranje pod običnim, standardnim bijelim svjetlom, operiranje u posebnom spektru osvjetljenja (spektar koji je blizu infracrvenog spektra), a koji omogućuje fluorescenciju.

Oglas

Sustav se sastoji od: posebnog izvora svjetla s dvije mogućnosti rada, posebnih hladnih vodiča svjetlosti, posebne videokamere i optičkih instrumenata za endoskopsku i otvorenu koji se povezuju s kamerom. Konačno, i optički instrumenti su opremljeni s posebnim filtrima za optimalnu vizualizaciju tijekom fluorescencije, kao i pri operacijama uporabom standardnog bijelog svjetla. Osim vrhunske kvalitete slike u načinu bijelog svjetla i osvjetljenja pozadinskog osvjetljenja s pravim opsegom boja, sustav nudi visoku razinu korisničke funkcionalnosti. Tijekom operacija moguće je jednostavno prebacivanje sa standardnog načina rada s bijelim svjetlom u način rada koji omogućuje fluorescenciju. Sustav je integriran u našu postojeću naprednu operacijsku dvoranu i sada je njen sastavni dio. To omogućuje najviši stupanj prilagodljivosti u korištenju, jer se dvorana može koristiti za sve vrste naprednih endoskopskih i otvorenih operacijskih zahvata, u različitim oblicima endoskopskog i otvorenog rada, naglasio je dr. Perko.

Uporabom ovoga sustava moguće je značajno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda kod čitavog niza zahtjevnih operacijskih zahvata. Također, nastavio je dr. Perko, moguće je i poboljšati ishode liječenja i izlječenja kod najtežih bolesnika, pogotovo onih s malignim bolestima koji zahtijevaju opsežne operacije odstranjena bolesnog tkiva. Ovim sustavom otvaramo novu stranicu naše kirurgije, koja tako pored svoje glavne operativne djelatnosti, dijelom postaje i dinamično-dijagnostičko-funkcionalna u najširem smislu – kazao je.
Izvor: SMN