U vrijeme koronavirusa Švedska je više puta bila u fokusu zbog svog ‘totalno drukčiji od drugih’ pristupa koji je trenutno rezultira s 40 puta više mrtvih od Covida-a 19 nego što je to slučaj kod nas, iako su po stanovnštvu tek dva i pol puta veći, odnosno imaju nešto više od 10 milijuna stanovnika.

Ovaj put, odlučili su se za još jednu neobičnu i neočekivanu mjeru – vlasti švedskoga grada Lunda po glavnom će gradskom parku razbacati pileće stajsko gnojivo, nastojeći na taj način odvratiti stanovnike od okupljanja u povodu obilježavanja Valpurgine noći. Deseci tisuća ljudi obično se sliju u Lund kako bi ondje proslavili Valpurginu noć, koja se tradicionalno obilježava diljem Skandinavije, prenosi BBC. No gradske vlasti stanovnike ove godine žele odvratiti od okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Valpurgina noć je naziv za noć s 30. travnja na 1. svibnja. Slavi se u Finskoj, Švedskoj, Estoniji, Latviji i Njemačkoj. Radi se o sv. Walburgi (710.-779.), svetici i časnoj sestri. To je proslava plodnosti – kuće se ukrašavaju, pale se krijesovi, pjeva se i pije do dugo u noć, drže se govori. Na ovaj dan rođen je sadašnji kralj Švedske Carl XVI. Gustaf, a prema legendi, tada su u Njemačkoj vještice na derneku.

Oglas

Švedska nije uvela mjere ograničenja kretanja i okupljanja, a dosadašnji podaci ukazuju na to da je većina Šveđana odgovorna te da se pridržavaju pravila o fizičkom razmaku.

“No Lund bi u zadnjoj travanjskoj noći mogao lako postati središte širenja koronavirusa”, kazao je za list Sydsvenskan predsjednik mjesnog odbora za zaštitu okoliša, Gustav Lundblad.

Opravdavajući odluku gradskih vlasti da se tona pilećega stajskog gnojiva razbaca po parku, Lundblad je pojasnio: “U prigodi smo da pognojimo travnjake u parku, a istodobno će gnojivo smrdjeti, pa potencijalnim posjetiteljima neće biti baš ugodno ondje sjediti i ispijati pivo”.

D.A. / Hina / Ilustracija: Wikipedia, Bela Čikoš Sesija