Idejno rješenje arheološkog lokaliteta Sv.Petra, kojeg potpisuje Ivo Vojnović, arhitekt urbanist, ne predviđa i ponuđenom programskom rješenju samo arheološki park i muzej u Villi Ireni, nego i neke druge građevine poput arheološkog paviljona i ljetne pozornice.

Paviljonu površine 300-tinjak metara četvornih, od čega 100-tinjak zatvorenih, te pozornici, ipak, međutim, nije sklon dogradonačelnik Dražen Nemčić koji se, kako veli, oštro protivi novim građevinama na poluotoku, a dodat će kako vjeruje da njegovo mišljenje dijeli i gradonačelnik. Evo o čemu je riječ…

Nakon okončanja iskapanja na Sv.Petru trebalo je, naime, napraviti nekakvo idejno rješenje te je program uređenja naručen od arhitekta Vojnovića koji u svojem prijedlogu ističe kako Grad Makarska želi urediti poluotok s naglaskom na kulturno-povijesnu vrijednost, premda bi se moglo iskoristiti i kroz rekreativnu funkciju njegove prirodne ljepote. U Villi Ireni autor predviđa ugostiteljski objekt u prizemlju te muzejsku zbirku na temu pomorstva na  katu.

Oglas

– On se nalazi na izuzetno dobrom mjestu koje je i u blizini kupališta tako da bi mogao osigurati ekonomsku održivost cijelog arheološkog lokaliteta. U njegovoj blizini je i manja prirodna depresija u koji bi se mogla smjestiti otvorena ljetna pozornica.

U svrhu boljeg tumačenja kulturno-povijesne slojevitosti poluotoka bilo bi poželjno na šetnici između arheološkog lokaliteta kao prostora in situ i Ville Irene kao manjeg izložbenog prostora postaviti muzejski paviljon kao dodatni muzejski prostor u kojem bi se izložio sav pokretni materijal koji je pronađen na lokalitetu, stoji u objašnjenju.

Budući urbanističko-planska dokumentacija ne dopušta mogućnost dodatne izgradnje, arhitekt sugerira da Grad naruči izradu UPU-a, no Dražen Nemčić rezolutno tvrdi kako takvu namjeru nemaju niti prihvaćaju takav prijedlog.

– Paviljon i pozornica su neizvedivi, nema šanse da će se tamo išta graditi pored postojećeg, niti bih ja to podržao niti gradonačelnik. To po meni nije rješenje, na Sv.Petru ne dozvoljavamo gradnju, tako da bismo minimaliziraali sve zahvate u prostoru, kazao nam je Nemčić koji naglašava kako se radi samo o idejama i traženju najboljeg rješenja.

– Palo mi je na pamet, premda je sada to sve na dugom štapu, da se eventualno, kada bude završena aglomeracija Makarska, pročišćivač na Svetom Petru iskoristi u svrhe kulturne infrastrukture. Naime, tu nam više neće biti potreban nego će služiti samza oborinske vode, tako da bi se postrojenje moglo zamaskirati, a ostali dio koristiti za nekakvu pozornicu, kaže dogradonačelnik napominjući kako se radi  samo o idejama.

S obzirom na rečeno, očito je da će se prijedlog, koji bi vrlo vjerojatno naišao na oštro protivljenje u javnosti, morati modificirati.

Ivona Ćirak /Foto M. D.