Tijekom proteklih 20-ak godina donosile su se razne odluke i padale razne odluke, donosili su se prostorni planovi, odluke o kapitalnim projektima koji direktno utječu na sudbinu grada. No rijetko koja točka dnevnog reda na svim tim sjednicama gradskog “parlamenta” izazvala bi tolike, čini nam se zbilja nehinjene emocije, toliko gorljivosti da se dokaže odanost imenu, kao što je to bila jučer izglasana odluka kojom se HRNK Zmaju ukida zlatni status koji mu je jamčio direktni novac iz proračuna. Zmaj je osam godina bio klub od posebnog značaja, a sad to više nije.

Nominalno, međutim, zato jer je Zmaj opet dobio garanciju. Gradonačelnik Zoran Paunović triput je ponovio kako će – ukoliko Zajednica sportskih udruga izglasa iznos manji od 450 tisuća – posegnuti u proračun i osigurati lovu.

Ako je već u obrazloženju storniranja odluke, koju su neki od aktualnih vijećnika izglasali složno 2013.godine, navedeno kako se odlukom željela postići veća pravičnost, čemu onda takva obećanja. I ako se novom odlukom željelo maknuti financiranje svakog kluba u vidu zasebne stavke u proračunu, i prepustiti takve odluke Zajednici sportskih udruga, zašto je gradonačelnik najavio takvu garanciju kojom, kontradiktorno, još suverenije obećava nešto što je u domeni Gradskog vijeća. Jer barem formalno, Vijeće je to koje izglasava rebalans proračuna.

Oglas

Možda je posrijedi bila politička procjena i kalkulacija; trebalo je pridobiti vijećnika Stjepana Zelića. A možda je ipak bila emocija.

Da ne bude zabune, niti zagovaramo jučerašnju odluku niti ju osporavamo. Ona u praksi možda ništa ne promijeni osim što formalno prezentira nekakvu veću pravednost i jednaku naklonost. I što će umiriti pojedine sportske udruge koje su se mogle osjetiti diskriminiranima.

Jer, ruku na srce, jučer su sportaši iz svih udruga mogli čuti u kojem intenzitetu i s kakvom galerijom ljubavnih emotikona se naklonost Zmaju ispoljava. S posebnim statusom, ili bez njega, zvučalo je kao da je Zmaj više od sportskog kluba.  Vijećnici su imali potrebu isticati tko je njihov trenirao u klubu, tko je kotirao, a tko ima dvije lijeve, pozivalo se na djecu koja treniraju, svi su doprinosili titravoj navijačkoj atmosferi. Potvrdio je to, uostalom, i sam gradonačelnik, najavivši specijalnu zaštitu.

Ako ispuni obećanje, Zmaj nije izgubio novac, a ni status, u što smo se uostalom uvjerili jučer. Ako ne ispuni, onda bi to bio kardinalni faux pas. Ili da se prikladnije izrazimo, autogol.

Ivona Ćirak