Njemačka vlada proširila je u ponedjeljak ponudu besplatnih visokokvalitetnih zaštitnih maski FFP2 na 34,1 milijun građana umjesto prvotno planiranih 27 milijuna, prvenstveno za rizične skupine.

Vlada je ponudu proširila prema procjeni društava za zdravstveno osiguranje, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

Građani visokog rizika, primjerice osobe starije od 60 godina i one s kroničnim bolestima mogu u ljekarnama podići 12 maski tipa FFP2 uz predočenje vaučera koji će biti poslani idućih dana. Za svaku masku država izdvaja po dva eura.

Oglas

Maske FFP2 štite osobu koja je nosi kao i druge zaštitne maske, ali ne osigurava stopostotnu zaštitu od infekcije.

Kako raste zabrinutost zbog širenja novog, mutiranog soja, njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak razgovara s premijerima 16 saveznih pokrajina o novim mjerama.

U igri je i zabrana noćnog kretanja, kompletno zatvaranje društvenog i gospodarskog života u trajanju od tri tjedna, policijski sat i obvezno nošenje maski FFP2 umjesto običnih u sredstvima javnog prijevoza.

U ponedjeljak je Institut Robert Koch za kontrolu bolesti potvrdio 2,04 milijuna zaraženih te 46.633 umrlih s dijagnosticirianim covidom-19.

Broj novozaraženih je u ponedjeljak 7141, a broj umrlih 214. Brojke su uobičajeno niže u ponedjeljak zbog manjeg broja testiranja.
Hina /foto Pixabay