Suočen s porastom razine mora i sve češćim olujama, drugi najveći njemački grad oslanja se na inovativnu kombinaciju suvremenih i tradicionalnih tehnika gradnje kako bi svoje obale održao iznad površine vode.

Novu hamburšku gradsku četvrt HafenCity Hamburg, nastalu na površini od 1,57 milijuna četvornih metara velikog poluumjetnog otoka na rijeci Labi, mnogi stručnjaci nazivaju jednim od najinovativnijih urbanih sustava zaštite od poplava u svijetu, a nekada zapušteni lučki dio grada postaje ogledni primjer novog obalnog europskog grada budućnosti – piše Ekovjesnik.

Kada se u potpunosti dovrši 2025. godine, nova će četvrt sa 6.000 stanova za oko 14.000 stanovnika uže gradsko područje Hamburga povećati za čak 40 %, a ovdje će raditi čak 45.000 ljudi. HafenCity se u cijelom svijetu ističe kao model urbane otpornosti na klimatske promjene, jer činjenica da je nekoliko metara viša od površine vode znači da će biti zaštićena od poplava u sljedećem stoljeću.

Oglas

Veći dio četvrti izgrađen je na nasutom zemljištu kakva su se stoljećima gradila na obalama Sjevernog mora kako bi pružila sigurno tlo tijekom olujnih udara, plime ili poplava, a novogradnja, ceste i javne površine nalaze se 7,8 do 8,5 metara iznad vode.Javne šetnice uz obalu rijeke također su projektirane tako da podnose povremenu poplavljenost.

Iako je proširenje nasipa oko HafenCityja predstavljalo ogroman ekološki i logistički izazov, stručnjaci su koristili model gradnje temeljen na drevnoj nizozemskoj tehnici umjetno nasutih brežuljaka – praksi koja je prethodila gradnji suvremenih morskih zidova.

Suočen s rastućim izazovima, Hamburg se prilagođava klimatskim promjenama te se očekuje kako će se u zaštitu od poplava u sljedećih 50 godina uložiti oko jedne milijarde eura.

„Ne postoje stopostotna sigurnost ni zaštita od poplava i olujnih udara“, kaže Schaper i dodaje: „Ne znamo što će se dogoditi za 100 godina pa je zaštita grada naša trajna zadaća koja se s jedne generacije prenosi na drugu.“ – piše Ekovjesnik.

MD/ foto: Pixabay