Grupa većinom manjih zemalja svijeta preuzela je ovaj tjedan nove, ambicioznije obveze kada je klima posrijedi te je o tomu izvijestila UN, istodobno povećavajući pritisak na velike svjetske zagađivače da slijede njihov primjer uoči održavanja velikog samita UN-a o klimi u studenome.

Šefica UN-a zadužena za pitanja klime, Patricia Espinosa rekla je da je 110 zemalja svijeta, od gotovo 200 koliko ih je 2015. potpisalo Pariški sporazum o klimi, u subotu izvijestilo Ujedinjene narode o preuzimanju novih obveza.

“To je još uvijek daleko od zadovoljavajućeg, s obzirom na to da je samo nešto više od polovice strana (58 posto) ispunilo krajnji rok”, stoji u Espinosinu priopćenju u kojemu poziva i ostale da “udvostruče napore” i poduzmu ambicioznije obveze kada je posrijedi zaštita planeta na kojemu živimo.

Oglas

Ukupno 15 zemalja, od kojih većina ima male i relativno niske emisije CO2, ovaj je tjedan preuzelo nove obveze i o njima izvijestilo UN, prije isteka roka 30. srpnja, dokad ulaze u UN-ovo izvješće.

Među njima su Šri Lanka, Izrael, Malavi i Barbados, a Malezija, Nigerija i Namibija su među većim državama koje su ovaj tjedan izvijestile UN da pristaju na strože klimatske ciljeve.

Uz smrtonosne toplinske valove, poplave i šumske požare koji su postali česti u cijelome svijetu, sve su učestaliji pozivi da se poduzmu hitne mjere s ciljem smanjenja emisije CO2, zbog čega se planet ubrzano zagrijava.

No zadnja analiza Ujedinjenih naroda upućuje na to da će spomenute klimatske promjene bez obzira na preuzete obveze spomenute grupe zemalja rezultirati globalnim zatopljenjem daleko iznad granice od 1,5 Celzijeva stupnja, što je gornja granica za najteže posljedice klimatskih promjena.

“Iskreno se nadam da će revidirana procjena zajedničkih napora otkriti pozitivniju sliku”, rekla je Espinosa.

Kina, najveći svjetski emiter ugljičnog dioksida i države poput Indije i Južne Koreje još nisu podnijele izvješće u kojima obećavaju pojačani angažman na smanjenju stakleničkih plinova, premda je prisutan velik međunarodni pritisak da to naprave uoči samita o klimi.

Sjedinjene Države i Europska unija, drugi i treći najveći emiteri ugljičnog dioksida u svijetu, u posljednjih su nekoliko mjeseci obećali veći angažman, izvijestivši da će u idućih deset godina raditi na bržem smanjenju emisije ugljičnog dioksida.

Zemlje koje propuste rok za uključivanje u izvješće UN-a i nakon njega će moći obećati da će se snažnije angažirati prije početka samita u studenom.

Hina /foto/ilustracija :Goran Morović