Madrid je krajem rujna iz dana u dan obarao neslavan rekord u broju novozaraženih koronavirusom, ostavljajući iza sebe druga španjolska područja. Tako je 29. rujna 14-dnevna incidencija na sto tisuća stanovnika iznosila 785 slučajeva, dok su druge autonomne regije bilježile manje od 500.

A onda se dogodio preokret. Brojke su počele padati i danas španjolska prijestolnica ima “tek” 300-tinjak novozaraženih u 14 dana, dok istodobno restorani i kafići rade do ponoći, a parkovi, poput EL Retira, puni su ljudi.

Mediji govore o “madridskom čudu”, preokretu trenda koji nije do kraja objašnjen, ali epidemiolozi kao glavnu komponentu navode uvođenje brzih antigenskih testova. Baš pri vrhuncu drugog vala tamošnje vlasti kupile su pet milijuna antigenskih testova i počele intenzivno testiranje u problematičnim područjima.

Druge španjolske regije, poput Katalonije, u kojoj su na snazi stroge mjere zatvaranja koje jako pogađaju turizam i ugostiteljstvo, skeptične su oko madridskih brojki, no iz Madrida odgovaraju da podaci iz bolnica ne mogu lagati.

Oglas

Početkom listopada dnevno je na liječenje primano više od 2500 bolesnih, a ovaj tjedan dnevno tek 200-tinjak, dok je više od 300 ozdravljenih otpušteno. Antigenski testovi bili su ključni. Dali su informaciju o stanju na terenu, o incidenciji bolesti, “o ulicama i dijelovima grada”, objasnio je zamjenik ministra javnog zdravstva Antonio Zapatero. To je omogućilo vlastima da uvode ciljana zatvaranja i potom otvaranja čim bi se situacija poboljšala, donosi Večernji list.

Hina/foto Pixabay