Njemačka bi uskoro mogla uvesti strože mjere, a vodit će se i pregovori o obaveznom cijepljenju protiv koronavirusa.Kancelarka na odlasku Angela Merkel i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz danas će održati sastanak s regionalnim čelnicima, a očekuje se uvođenje strožih mjera za necijepljene te ograničavanje okupljanja.

Među mjerama koje se spominju je širenje primjene pravila 2G (pristup za cijepljene i one koji su preboljeli covid-19) i na trgovine, kao i ograničavanje održavanja velikih okupljanja. Moguće je i zatvaranje kafića, restorana i noćnih klubova – prenosi Index.

Osim toga, uz postojeću obvezu cijepljenja za određene ustanove, uskoro bi mogla biti uvedena i opća obveza cijepljenja. Ako o tome bude postignut dogovor, morat će ga potvrditi Parlament.

Oglas

Budući njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) najavio je da bi već do kraja godine mogla biti pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju opće obveze cijepljenja. Kako je rekao, zastupnici bi kod glasanja bili odriješeni stranačke stege i glasali po savjesti. Takav način izjašnjavanja u Bundestagu primjenjuje se kod etički osjetljivih pitanja.

Njemačka je jučer zabilježila 446 smrtnih slučajeva od posljedica korone, što je najveći broj u posljednjih devet mjeseci. U zadnja 24 sata ima 73.209 novih slučajeva.
Mjere u skladu s Ustavom

Pokrajine u kojima su na vlasti stranke Unije (CDU i CSU) i Zeleni zatražile su od savezne vlade “brzo pokretanje” priprema za uvođenje opće obveze cijepljenja. Kako se može zaključiti iz prijedloga SPD-a, koji uskoro preuzima vlast na saveznoj razini, ta bi obveza mogla stupiti na snagu početkom veljače iduće godine.

MD/ foto Unsplash