Slovačka vlada od utorka zabranjuje okupljanje više od šestero ljudi iz različitih kućanstava zbog naglog širenja zaraze koronavirusom. Odluka je nastavak na niz mjera protiv širenja koronavirusa najavljenih u nedjelju. Restorani će od četvrtka moći samo dostavljati hranu, a zatvaraju se bazeni, saune i teretane.

Mjere su izazvale sukob u vladajućoj koaliciji između populističkog i konzervativnog premijera Igora Matoviča i ministra gospodarstva Richarda Sulika koji je ranije napustio sastanak nacionalnog kriznog tima o novim mjerama.

Sulik iz neoliberalne Stranke slobode i solidarnosti kritizirao je vladin odgovor na društvenim mrežama. Rekao je da će mjere naštetiti slovačkom gospodarstvu i da se njihovo uvođenje neće moći opravdati.

Oglas

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da su najveća žarišta na vjenčanjima i obiteljskim proslava, a nema pouzdanih podataka o mogućoj zarazi na radnim mjestima ili u restoranima.

Premijer je napao Sulika u ponedjeljak i rekao da su njegove primjedbe “neodgovorna sabotaža izvanrednih i nužnih mjera” te da njegova stranka treba “boljeg vođu”.
Hina / Foto:Pixabay