Studija o narcisoidnosti na temelju proučavanja obrva, entomologov strah od insekata i aligatorica na heliju’, neki su od ovogodišnjih znanstvenih radova nagrađenih priznanjima Ig Nobel.

Umjesto uživo 30. godišnja dodjela alternativnog Nobela, nagrade koju organizatori opisuju kao odavanje počasti znanstvenim postignućima koja nas “najprije nasmiju, a zatim potaknu na razmišljanje”, održana je online u četvrtak navečer zbog pandemije covida pa je izostala tradicionalna gala večera.

Znanstvenici iz Kanade i Sjedinjenih Država osvojili su nagradu s područja psihologije za metodu otkrivanja narcisoidnosti na temelju proučavanja obrva.

Oglas

Nagrada za entomologiju pripala je američkom znanstveniku koji je dokazao da se entomolozi – stručnjaci za insekte – boje pauka.

Ženka kineskog aligatora zatvorena u prostoriju ispunjenu helijem ‘promukala je’, a za to gmazovsko mukanje zaslužni su znanstvenici iz Austrije, Švedske, Japana, SAD-a i Švicarske kojima je pripala nagrada za akustiku.

Svečanost dodjele Ig Nobela uobičajeno se održava na Sveučilištu Harvard i prenosi uživo od 1995., no u covidovskoj 2020. godini održana je samo online.

Organizatori ovih općenito zabavnih nagrada iskoristili su priliku da pošalju i političku poruku, pa su ovogodišnju nagradu za “medicinu” dodijelili čelnicima Brazila, Velike Britanije, Indije, Meksika, Bjelorusije, SAD-a, Turske, Rusije i Turkmenistana jer su se “koristili pandemijom covida-19 kako bi svijetu poslali lekciju da nisu znanstvenici i liječnici ti koji svojim odlukama odlučuju o životu i smrti, već su to – političari”.

Čelnici svih navedenih zemalja umanjivali su važnost pandemije koronavirusa.
Hina / foto Pixabay