Njemačka je usred četvrtog vala korone i bije bitku s rekordnim brojem inficiranih. Bolnice zvone na uzbunu, a liječničko i drugo medicinsko osoblje je preopterećeno. Građani širom zemlje su zabrinuti. Svaki treći strahuje od bolesti COVID19. Ali još više od toga, strahuju da ne zaraze djecu koja još nisu cijepljena, najviše se boje težeg tijeka bolesti kod starijih osoba. Sve to proizilazi iz najnovijeg istraživanja javnog mnijenja „Deutschlandtrend” koje za javni servis ARD provodi „Infratest dimap”.

Šest od deset ispitanika zabrinuto je zbog novih varijanti virusa kao što je omikron. Isto toliko njih – i time osjetno više nego koncem prošle godine – strahuje od uskih grla u medicinskom zbrinjavanju oboljelih. Svaka druga ispitana osoba plaši se samoće i toga da će se u idućim tjednima morati odreći susreta s rodbinom, prijateljima i poznanicima. U usporedbi s prosincom 2020. porasla je i zabrinutost zbog ekonomskih posljedica pandemije – piše DW.

U nekim gradovima božićni sajmovi su već otkazani

Oglas

Tko je odgovoran za neuspjehe?

Dosadašnja reakcija političara na ovaj četvrti val na Nijemce nije djelovala uvjerljivo. Osam od deset ispitanih kritizira krizni menadžment savezne i pokrajinskih vlada, a samo svaka šesta osoba je zadovoljna.

Još uvijek aktualna (tehnička) vlada SR Njemačke dobila je posebno loše ocjene. Svaka druga ispitana osoba je smatra odgovorno zbog toga što se nije reagiralo ranije i što je zemlja u dubokoj krizi. Od nove koalicijske vlade (SPD, Zeleni i FDP), koja bi sljedeći tjedan trebala preuzeti kormilo, građani očekuju odlučniji kurs u korona-politici.

Podrška obaveznom cijepljenju

U četvrtak (2.12.) su savezna i pokrajinske vlade usvojile oštrije mjere za suzbijanje korone. Većina građana podržava taj kurs. Šezdeset posto ispitanih reklo je da dosadašnje mjere nisu dovoljne – što je najveći postotak po tom pitanju od izbijanja pandemije. Samo 20 posto njih smatra da su dosadašnje mjere primjerene aktualnoj situaciji, dok ih 17% misli da su pretjerane.

Uvođenje obaveznog cijepljenja ima sve više pristalica, ali većina podržava i isključivanje publike s nogometnih utakmica Bundeslige, stroža ograničenja kontakata, kao i zatvaranje barova, kafića i božićnih sajmova.

S druge strane, ponovno zatvaranje trgovina i restorana naišlo bi na negodovanje. Ispitanici se najviše protive ograničenjima u školama i vrtićima – piše DW.

MD/foto Pixabay