Ragbijaška natjecanja već duže miruju, a dok traju pripreme za početak nove sezone, iz makarskog kluba stigla je jedna odlična vijest.
Naime, Makarska rivijera zajedno s Hrvatskim ragbijaškim savezom sprema jedan veliki sportski projekt koji će se uskoro započeti provoditi u školama.

Kako najavljuju iz kluba, uz redovan klupski rad s mladima, ove će se godine kroz projekt „Popularizacija amaterskog sporta kroz osnovne škole, promocija zdrave prehrane, prevencija nasilja u sportu i integracija osoba sa poteškoćama u razvoju u sport“ u aktivnosti Ragbi kluba uključiti čak 800 djece s Makarske Rivijere – učenike i učenice od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Makarske i svih općina Makarskog primorja (Gradac, Podgora, Tučepi, Baška Voda, Brela), a u projekt je uključena i Udruga osoba s invaliditetom „Sunce“.

Vrijednost projekta je 10.000,00 eura, a dobio je i potporu Hrvatskog olimpijskog odbora kojom se sufinancira iznos od 3.000,00 eura, te Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 4.800,00 eura temeljem Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2023. godini. Preostali iznos će osigurati Hrvatski ragbi savez i RK Makarska rivijera – najavljuju iz ragbi kluba.

Oglas

Cilj projekta je upoznavanje djece s TAG ragbijem, poticanje njihovog uključivanja uizvanškolske aktivnosti, integracija osoba sa invaliditetom u sport, poboljšanje svijesti mladiho važnosti zdrave prehrane, te prevencija bolesti ovisnosti i nasilja u školi i sportu.
Sportski dio projekta provodit će stručnjaci – treneri prvostupnici, magistri i profesori kineziologije, te treneri školovani pri HRS-u. U čak 450 sati sportskog programa održat će seprezentacije i treninzi TAG ragbija – sve popularnije beskontaktne verzije ragbija u kojoj sedjeca upoznaju sa tehničkim pravilima ragbija i koji dopušta da u istoj ekipi igraju dječaci i djevojčice jer se umjesto obaranja skidaju zastavice sa pojasa protivnika.

Dio programa posvećenog prevenciji nasilju u sportu i važnosti bavljenja sportom, uznaglasak na fair play i vođenja zdravog života provodit će makarsko savjetovalište „Lanterna“, dok će nutricionistica Tihana Pašalić, mag. ing. biotech. kroz 20-ak sati interaktivnih predavanja djeci ukazati na važnost zdrave i uravnotežene prehrane, te štetnost pretjerane konzumacije gaziranih pića, šećera i nutritivno siromašne hrane. Bit će osiguran i trener za djecu sa poteškoćama u razvoju iz Udruge Sunce.

– Po završetku projekta Ragbi klub Makarska rivijera i Hrvatski ragbi savez donirat će svakoj od uključenih škola set opreme za TAG ragbi i ragbi lopte kako bi djeca u sklopu sata tjelesnog odgoja nastavila bavljenje TAG ragbijem, a nabavit će se i oprema za treninge
najmlađih uzrasta. RK Makarska rivijera inače ove godine proslavlja 55 godina postojanja kluba u kojem se neprekidno bavi promocijom ragbija i sustavnim treningom svih uzrasnih kategorija, a ovim velikim projektom proširuje svoje aktivnosti i na širu društvenu zajednicu – doznajemo od voditelja projekta Stipe Muhtića.
Dora Srzić/ foto MD/Pixabay/ilustracija