Produženje izvanrednog stanja uvedenog u Italiji zbog pandemije koronavirusa je “neizbježno”, rekao je u nedjelju talijanski ministar.

“Ne bi trebalo biti dileme”, rekao je ministar za regije Francesco Boccia u razgovoru za novine La Stampa.

“Imat ćemo raspravu u parlamentu, no produženje mi se čini neizbježno”.

Oglas

Vlasti su izvanredno stanje proglasili krajem siječnja, a u lipnju su ga produžili na 15. listopada.

Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je tako tijekom pandemije donio važne odluke, poput uvođenja restriktivnih mjera, bez odobrenja parlamenta.

Boccia smatra kako bi ukidanje izvanrednog stanja potkopalo pokušaje jačanja zdravstvenog sustava. Odbacio je kritike da se time krše građanske slobode.

Italija je bila među prvim europskim državama pogođenim pandemijom koronavirusa, no posljednjih mjeseci je po broju novozaraženih uspješnija od drugih zemalja.

Broj novih slučajeva stabilno raste osam tjedana, a dnevno ih je gotovo dvije tisuće, najviše od ukidanja strogih restriktivnih mjera početkom svibnja.

Ipak, Italija ima bolju situaciju od primjerice Francuske koja je ovaj tjedan zabilježila čak 16 tisuća ili Španjolske koja je imala više od 10 tisuća novih slučajeva.

Talijanske vlasti posebno prate situaciju u Kampaniji, regiji u kojoj se nalazi Napulj. U nedjelju je tamo bilo 245 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj talijanskoj regiji.

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca naredio je obavezno testiranje na virus za sve koji stižu u Napulj iz inozemstva.

“Nužno je uvesti vrlo stroge kontrole onih koji dolaze iz inozemstva, posebno iz država gdje broj pozitivnih slučajeva značajno raste”, priopćio je.

Italija na razini cijele države već zahtijeva testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španjolske, kao i iz Pariza i drugih dijelova Francuske koji imaju velik broj zaraženih.

Iako vlada odbacuje mogućnost ponovnog uvođenja karantene, na nekim područjima se uvode strože mjere za borbu protiv virusa.

U Kampaniji je od četvrtka obavezno nositi maske i u vanjskim prostorima, osim za posjetitelje kafića i restorana koji konzumiraju hranu i one koji se bave sportskim aktivnostima.

Kao i drugdje u Europi, u Italiji postoji zabrinutost da je otvaranje škola u rujnu pogoršalo epidemiju, no stručnjaci ističu kako treba proći još tri tjedna da bi se procijenilo je li to doista slučaj.
Hina /foto Pixabay