Često zaboravljamo da je uz klasičnu materijalnu kulturnu baštinu vrlo vrijedna i ona koja se tiče početaka tehnologije i modernizacije u Zabiokovlju.

U selu Rašćane su toga itekako svjesni i planiraju informativnom pločom označiti stari telefonski stup u mjestu – piše portal Vrgorske starine.

Naime, godine 1900. postavljen je telefonski stup uz Napoleonovu cestu na trasi Split – Metković. Prestao je biti u funkciji 1995. godine, kada su postavljeni novi kablovi pod zemlju, a stari stupovi uklonjeni.

Oglas

Kako bi buduće generacije mogle vidjeti kako je to nekad bilo, mještani Rašćana su sačuvali jedan originalni stup na mjestu na kojem je originalno i stajao, a novom informativnom pločom posjetitelji će o njemu moći više saznati.

Akciju postavljanja vode Hrvatsko planinarsko društvo Čubrijan i Mjesni odbor Rašćane. Oni već duže vrijeme rade na zaštiti rašćanske materijalne i nematerijalne baštine.

Obnovili su tako staru mjesnu školu koja se počela graditi 1880. godine i pretvorili je u predivan planinarski dom, a uskoro će biti izdana i knjiga o rodoslovlju rašćanskih obitelji.

M. D. /foto Vrgorske starine