U tijeku jetematska sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda i izvješće ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marka Rađe. Kako vidi odnos Županije, namjerava li i se i kako uključiti u današnju raspravu te kakav će stav braniti, i još neka pitanja uputili smo jedinoj osobi koja ima ovlasti na današnjoj sjednici braniti lokalno zdravstvo, a to je županijski vijećnik Marin Urlić (HDZ).

– Rješavanje pitanja Doma zdravlja u Makarskoj, odnosno izdvajanja Makarske ispostave iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije od vitalnog je interesa za sve stanovnike Makarske rivijere. Potrebno je naglasiti da je za ostvarenje, nadam se, zajedničkog cilja i unapređenja zdravstvene skrbi građana makarskog primorja potreban konsenzus svih općina i Grada Makarske. Stoga, „Dom zdravlja Makarske rivijere“ ima moju punu podršku, kaže Urlić.

Hoćete li se i kako uključiti u raspravu?

Oglas

– Kao i do sada, u svim projektima koji su bili od interesa građana Makarske rivijere, nastojat ću nuđenjem konstruktivnih prijedloga, amandmana i dobronamjernih kritika pronaći put do pozitivnog ishoda, odvraća vijećnik.

Zanimalo nas je da navede dva najveća problema u makarskom zdravstvu.

– Kontinuirani pad razine zdravstvene zaštite stanovnika Makarskog primorja i njihovih gostiju primarni je problem „makarskog“ zdravstva. Velika udaljenost od Kliničkog bolničkog centra kako za specijalističke preglede tako i za hitne slučajeve drugi je problem, naročito izražen u turističkoj sezoni, odgovorio je Urlić prilično općenito.

Kako komentirate odnos Županije odnosno uprave doma zdravlja prema Makarskom primorju?

– Teško je upravljati sustavom na daljinu i ako ravnatelj ne dolazi u Makarsku svake godine. Problemi se s udaljenošću smanjuju. Za nas je ovo veliki problem, a s pozicije Splita problem je znatno manji, diplomatski će županijski vijećnik koji je u skupštini ipak u redovima HDZ-a.

Na pitanje je li imao kontakt s predstavnicima lokalne vlasti na području Makarske rivijere vezano za ovu temu i ako da, je li nešto dogovoreno, odvraća kratko kako ga nitko nije kontaktirao.

Sa saborskim zastupnikom Jurom Brkanom je, kako veli, u kontaktu.

– I očekujemo da će sadašnja vlast nastaviti gdje smo mi stali, za kraj će Urlić.

Ivona Ćirak /foto