Pandemija COVID-a imala je brojne učinke na sve segmente društvenog i gospodarskog života, no Makarska rivijera, i uopće Hrvatska, posebice privatni smještaj, bilježio je u sezoni 2021. jako lijepe brojke. Ususret sezoni koračali smo, međutim, s jako puno upitnika i neizvjesnosti.

Prije svega, globalna neizvjesnost i epidemiološka situacija koja se ni početkom svibnja nije značajnije smirivala na našem području. Kao drugo, svi su bili zaokupljeni lokalnim izborima i sezona je uslijed svega toga pala u drugi plan. Kao treće, kad su izbori napokon okončali, imali smo na čelu grada posve novu vladajuću garnituru koju je zapala nezahvalna situacija. Trebali su pripremiti uvjete za sigurnu turističku sezonu, paralelno s hvatanjem konaca u upravljanju gradom, i praćenjem mjera koje je propisivao stožer.

Dosta je faktora bilo u igri i većina se jako dobro poklopila hrvatskom turizmu u korist, a popularna Makarska rivijera, koja je dosta dugo bila u “zelenom”, pokazala se kao jedna od hit destinacija u Hrvatskoj.  Kad se podvukla crta, turistički promet u sitnim se postocima razlikovao od sezone 2019. koja se ove godine počela ponovno uzimati kao referentna. Osobito je dobro prošao privatni smještaj, dok su hoteli, koji su ipak počeli kasnije raditi, bilježili značajnije minuse.

Oglas

Unatoč kasnijem pogoršanju epidemiološke situacije, sezona se produljila sve u listopad. A špica je pak imala značajan broj dana kada se tražio krevet više i kada su cijene rasle u nebo.

U svemu tome nova gradska uprava se dobro snašla. Organizirali su dodatne punktove za testiranje, a kad je procurila priča kako se u noćnim klubovima provodi vrlo dvojbena kontrola ulaska, uvele su se dodatne kontrole te se promptno reagiralo.

 

Makarska je bila jedan od prvih gradova koji je donio odluku o zabrani izvođenja koncerata na trgu gdje je bilo nemoguće vršiti kontrolu. Lokalni stožer je na svakodnevnoj razini komunicirao sa zamjenicom Antonijom Radić Brkan koja se dosta zauzela za zadržavanje etikete Makarske kao sigurne destinacije.

Valja podsjetiti da je i bivša vlast dobro reagirala prije odlaska s vlasti organiziravši masovno cijepljenje koje je naišlo na dobar odgovor, tako da je Makarska sve skupa imala dosta razloga za predstaviti se kao destinacija koja je, zajedno s dobro organiziranim hotelskim kućama, učinila koliko je mogla za sigurnost svojih gostiju.

Sve u svemu, sezona 2021. pamtit će se kao jedna vrlo uspješna sezona, s povratkom turizma otprilike kakav je bio prije pandemije.  Turisti su hrlili na Jadran, a pojedini su iznajmljivači, nažalost, iskoristili nepamćenu potražnju te su otkazivali postojeće rezervacije. Ipak, u konačnici je donijela jako puno optimizma i uvjerenje da turizam ipak može jako dobro opstajati i razvijati se u jednoj ovakvoj neizvjesnoj i nepredvidivoj pandemiji.

Ivona Ćirak