O prostoru i njegovom očuvanju, kao i prostornom planiranju ove se godine dosta govorilo, a donosile su se i konkretne odluke. Doduše, i lani, kada su donesene Izmjene i dopune Prostornog plana grada Makarske, to je bila jedna od top tema; zapravo je riječ o rak rani grada posljednjih desetak godina.

Ipak, ove je godine ta priča dobila malo drugačiji predznak. Nova  vlast žurno je odlučila ići na nove izmjene plana i mnogi su, počevši od nas novinara, bili iznenađeni činjenicom da se takva odluka na stolu našla nakon svega dva mjeseca vladanja gradom. Išlo se na izmjene tekstualnog dijela plana, ali nije se dirao grafički dio, sve kako bi se što prije odradila procedura.

U posljednjem našem razgovoru s gradskom upravom na ovu temu rečeno nam je da se sve to teoretski može odraditi do konca veljače, nakon čega bi novi plan išao na stolove gradskih vijećnika. Kakav, tek ćemo vidjeti, jer je izrada u tijeku.

Oglas

U isto vrijeme kad je donesena ova odluka, koncem srpnja, gradske vijećnike dočekala je još jedna iznenađujuća odluka – stavljanje UPU-a Platno van snage. Međutim, nakon toga nikad nitko nije kazao ni kakav je daljnji postupak, ni što je poduzeto niti što će takva odluka u stvarnosti značiti.

No kada se donosio županijski plan, tražili smo mišljenje Zavoda za prostorno uređenje te nam je rečeno kako se UPU, istina, može staviti van snage, ali onda imamo na snazi županijski plan kao plan višeg reda. U prijevodu, i dalje je tu sportsko-rekreacijska zona obuhvata oko 17 hektara.

Nadalje, nemoguće je govoriti o prostoru a ne spomenuti forsiranje arhitektonskih natječaja koje promovira nova gradska vlast. To je jedna dobra stvar kojoj nismo svjedočili ni kod izgradnje najvećih kapitalnih projekata kao što su sportska dvorana i vrtić, jer makarske vlasti nisu do sada promišljale o prostoru kao cjelini, nego su se fokusirale na izolirani objekt koji se obično rješavao pozivnim natječajima ili češće, zaobilazeći umjetničke /arhitektonske natječaje.

Retorika gradonačelnika i zamjenice dosta je inspirirana strukom, točnije, arhitektima iz Društva arhitekata Split (DAS). Njih su i angažirali da naprave smjernice za Prostorni plan odnosno smjernice za arhitektonski natječaj kojim se želi riješiti “cirkus” na Peškeri.

Kako će se ta priča nadalje razvijati, vidjet će se, jer je uređenje u projekcijama proračuna planirano tek za daleku 2024.godinu, međutim, ipak je osvježenje znati da nije plošni prostorni plan jedini koji diktira promjene u prostoru, odnosno da imamo nekakvu “superviziju”.

Ivona Ćirak /foto M.D.