Godina 2021.po mnogo čemu je, i a globalnom, i na nacionalnom, i na lokalnom planu bila turbulentna i na svoj način uzbudljiva. Pandemija je stavila svoj pečat i na ovu, drugu godinu bitke s koronom, a s lokalnog aspekta to su svakako bili lokalni izbori te nenadano dobra turistička sezona.

Kao lokalni portal koji se trudio brzo i točno informirati vas o političkom, društvenom i kulturnom životu našeg grada, te tematski pratiti one najvažnije događaje i probleme, u našem ćemo se vremeplovu kroz 2021.godinu osvrnuti upravo na događaje, ljude i teme koje su obilježile ovu godinu na izmaku.

Odabrali smo za vas 10 tema i događaja koji su se protezali i pretresali proteklih mjeseci, i o kojima se pisalo i razglabalo. Kako vas ne bismo zamorili s dugom i opsežnom analizom, i kako bismo s druge strane i vas, čitatelje, potaknuli na sudjelovanje u temama o kojima se uglavnom odlučuje ili u gradskoj vijećnici ili u Uredu gradonačelnika, “razlomili” smo ih u deset posebnih članaka.

Oglas

U svakom od njih bavimo se pričom koju smo izabrali u kategoriji “10 tema koje su obilježile 2021.godinu”.

Našu analizu počet ćemo s prosvjedima protiv nasipavanja plaže ispod hotela “Romana”. Kronološki je to svakako broj jedan, budući se odvijalo u siječnju i veljači, no i po važnosti ovog pitanja te reperkusijama koje je ova priča imala  svakako zaslužuje biti pri vrhu.

Nasipanje plaže kod hotela Romana

Proširenje plaža uvijek je, već barem 15-ak godina, bilo jedno sklisko pitanje oko kojega su se vječito lomila koplja, sve dok se sve političke opcije naposljetku nisu složile kako je to nužno. I dok su se političari složili oko neizbježnosti nasipanja, mimoiloazeći se tek oko nijansi i razrađenosti pristupa istom, javnost se prvi put probudila kod izgradnje plaže “Romana”. Ne mislimo pritom samo na grupicu građana koja je prosvjedovala na licu mjesta, nego općenito nekakvo javno mnijenje koje je reklo “ne” uništavanju tisućljetnih uvala u svrhu izgradnje umjetnih plaža.

Podsjetit ćemo da je projekt plaže prvi put izložen 2018.godine, te da je za isti taj projekt u kolovozu 2020.godine dobio pravomoćnu građevinsku dozvolu. Investitor “Romana d.o.o.” imao je te dvije koncesije za gospodarenje plažom, no ne i koncesiju u svrhu izgradnje plaže. Cijelu tu priču pomno smo pratili svih ovih mjeseci. Kako nam je 27.siječnja Upravni odjel za turizam i pomorstvo odgovorio na upit, nakon izvršenog monitoringa, utvrđeno je kako investitor nema suglasnost davatelja koncesije (Županije, op.a.) te je naloženo da “prestane s radovima, ukloni građevinske strojeve, ukloni ogradnu žicu te učini sve što je u mogućnosti kako bi se pomorsko dobro vratilo u prvobitno stanje”.

Odlučan pristup bivšeg pročelnika Stipe Čogelje, danas dožupana, bio je stanovito iznenađenje. Koje je očito bilo samo posljedica pritiska javnosti, a ne stvarne brige o legalnosti radova i samoj plaži, što se dalo iščitati iz kasnijih izjava i stavova.

Plaža, dakako, nikad nije vraćena u prvobitno stanje nego je, na sramotu svih institucija, u takvom stanju – više nalik na baru okruženu oštrim gromadama kamenja negoli na jednu od najljepših plaža Jadrana – dočekala sezonu. Županija nije znala kako bi se postavila, a u to su stigli lokalni i županijski izbori te se pravno, dok se nije konstituirala (i zbrojila!) Županijska skupština, nije tko niti imao baviti pitanjem suglasnosti i koncesije. Štoviše, do dana današnjeg to pitanje nije riješeno.

Pitanje građevinske dozvole je naknadno propitkivano te je Udruga UZOR tražila njezinu reviziju i poništenje. Pratili smo priču i dalje te nam je iz Ministarstva graditeljstva, nakon duljeg iščekivanja, stigao i odgovor. Ukratko, iz Ministarstva su poručili kako se dozvola ne može poništiti ako se ne utvrdi da je isto u interesu RH te ukoliko se investitoru prethodno ne nadoknadi naknada tržišne vrijednosti nekretnine.

Bivši gradonačelnik Jure Brkan javno je podržavao ovaj projekt tvrdeći kako se plaže moraju širiti i kako je projekt dobar za Makarsku.

Nešto drugačije nijansiranu retoriku primjenjuje njegov nasljednik u fotelji Zoran Paunović. Protivi se načelno takvom nasipavanju plaže, no javno ipak podupire novog investitora koji je “Romanu” preuzeo u listopadu ove godine.

Naime, ekskluzivno smo početkom studenoga objavili vijest da je “Romanu” preuzelo društvo “Aminess”, pa se samim time nametnulo i pitanje plaže. Gradonačelnik je tad za naš portal kazao kako je ulazak jednog jakog turističkog igrača poput “Aminessa” velika stvar za razvoj makarskog turizma, kazavši isto tako kako njima “nije u interesu zavaditi se s ljudima” oko plaže.

Ovakva izjava bi se mogla protumačiti kao nekakva moguća modifikacija projekta u vidu smanjenja gabarita, no čini se da projekt, naprotiv, ide u smjeru širenja sadržaja. Iz Grada Makarske nam je uoči blagdana potvrđeno kako je investitor, još u srpnju, zatražio izmjenu građevinske dozvole. Naime, uspoređujući projekte utvrdili smo kako je stari (ili još važeći?) projekt imao manje bazena, a definitivno nije imao veliki bazen na pomorskom dobru, s desne strane, ispod šetnice.

Podsjetimo i da nam je iz nadležnog županijskog Odjela za turizam i pomorstvo potvrđeno kako odluke o koncesiji za sada nema. Pitanje plaže će se rješavati u idućoj godini, a kakav će stav zauzeti Županija i Grad, najbolje će se vidjeti po dvama dokumentima. Prvi je suglasnost odnosno odluka o koncesiji koju izdaje Županija, a drugi je status izmjena građevinske dozvole.

 

Ni jedno ni drugo za sada ne znamo, no vjerujemo da će se škakljivo pitanje plaže naprosto morati rješavati iduće godine. Novi investitor naime sigurno nije uložio u kupnju hotela čija izgradnja stoji desetke milijuna eura a da nije imao nekakvu garanciju da će cirkus od plaže ispred resorta riješiti sebi u korist.

Prije desetak dana sastali su se u Uredu gradonačelnika predstavnici Grada Makarske, Županije i “Aminessa”, no ton i zaključke ovog susreta nismo uspjeli doznati.

Ivona Ćirak /foto M.D.