Atmosfera na makarskoj tržnici sumornija je nego ikad. Naime, sad je već izvjesno da se nelegalna nadstrešnica ovih dana uklanja po nalogu građevinske inspekcije, za što je dan rok od 120 dana. Navodno bi taj rok trebao isteći krajem kolovoza, no odluka gradske vlasti je da se s micanjem tende ide što prije, moguće već sutra.

Sutra je gradonačelnik Zoran Paunović najavio svoj dolazak na tržnicu gdje će se s trgovcima dogovoriti oko početka uklanjanja i načina rada tijekom tog perioda. Neki su nam trgovci rekli kako će se uklanjaju, kako je njima rečeno, pristupiti sutra, dok drugi kažu kako još nije definitivno dogovoreno. Kako bilo, za sutra je najavljen početak radova na uređenju sanitarnog čvora koji je potrebno izgraditi kako bi sve bilo sukladno Zakonu o trgovini odnosno pravilnicima koji propisuju dvije grupe za sanitarni čvor za kupce i dvije grupe za sanitarni čvor za zakupce.

Umjesto nadstrešnice trebali bi se staviti suncobrani, no ni to nije definirano.

Oglas

– Ne znam što bih vam rekla. Trebali bi biti suncobrani, ali ne znamo koji ni kako će to funkcionirati. Sutra će valjda najprije dizati struju, i počet na dogradnji WC-a. Mi ćemo do tada raditi smanjenim kapacitetom, ali bolje je da to sad dignu nego da se čeka osmi mjesec i da nam onda možda dođe građevinska inspekcija, rekla nam je jedna trgovkinja koja zamjera što je nadstrešnica postavljena bez građevinske dozvole.

Smanjeni kapacitet značio bi, inače, da je preporučeno donošenje manje količine robe na pijacu.

Susjedni zakupac rezignirano nam je rekao kako ništa ne znaju, osim da se nadstrešnica uklanja.

– Ne znam vam ništa. Oni valjda hoće da mi odemo. A i otići ćemo, bojim se…Ne znam ni što ćemo s tim suncobranima. Lako je i za sunce. Ali što kad padne kiša, kad okrene vjetar. Suncobrani neće biti od koristi i mogu nekoga i ozlijediti, ispričao nam je.

Upit o ovome u petak smo poslali i gradonačelniku odnosno gradskom protokolu. Zanimalo nas je što Grad poduzima po pitanju otklanjanja nedostataka zbog kojih je na teren izlazila tržišna inspekcija, u kojem se roku namjerava ukloniti tenda i koliko će to stajati, te što je sa sanitarnim čvorom. Za sada nismo dobili odgovor.

Iz Državnog inspektorata nam je potvrđeno kako je investitoru naloženo da u roku od 120 dana ukloni nadstrešnicu te kako će po isteku roka obaviti kontrolni nadzor i postupiti sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu.

Što se tiče postupka od strane tržišne inspekcije, odvratili su kako više detalja ne smiju iznositi s obzirom da isti predstavljaju inspekcijsku tajnu sukladno čl.57. Zakona o Državnom inspektoratu. Uputili su nas da se obratimo nadležnom upravnom tijelu Grada Makarska koje izdaje minimalno tehničke uvjete, a vezano za upit o utvrđenim nedostacima.

Neslužbeno doznajemo kako je uklanjanje tende ipak jedan od uvjeta za dobiti minimalno tehničke uvjete, odnosno kako to nije “samo” stvar građevinske inspekcije koja bi, uzgred rečeno, imala “ohoho” posla u Makarskoj. Naime, i do sada je bilo naloga građevinske inspekcije prema privatnim investitorima da se ukloni bespravni aneks ili što već, no u praksi smo uvijek imali ogluhu. Moguće je da aktualna vlast strahuje od političkog rata preko tržnice, jer je gradonačelnik javno rekao kako ga sabotiraju na županijskoj i državnoj razini, no svakako je, složit će se brojni sugrađani, nečuveno da trgovci na pijaci koja je jedna od generalno urednijih tržnica ostaju bez tende.

Ipak, vezu minimalno tehničkih uvjeta i nelegalne tende podignute u mandatu Jure Brkana nam službeno nitko nije potvrdio. Zbog nedostatka minimalno tehničkih uvjeta inspekcija je čak naredila zatvaranje pijace, no Grad se žalio pa je postupak još uvijek u tijeku i na to se gradonačelnik nije toliko osvrtao. Neobično je jedino da je gradonačelnik u samom startu javno spominjao samo bespravnu tendu, a ne i sanitarni čvor, iako je očito još od listopada prošle godine jasno da je nužno pristupiti tom projektu kako bi se stekli uvjeti.

Ivona Ćirak