Čim su epidemiološki uvjeti dozvolili, učenici 3.L razreda, smjer turistički komercijalist, s guštom su odradili izvanučioničnu nastavu. Profesori ugostiteljstva Goran Mirosavljević i Paško Šuto poveli su ih u Prvu makarsku pivovaru. Kao što je već dugogodišnja praksa, učenici smjera konobar, kuhar i turističko-hotelijerski komercijalist redovito usporedo s nastavnim programom i kurikulumom posjećuju proizvodne pogone, turističke sajmove i privatne OPG-ove (vinarije, mesne industrije, slastičarne..). Na red je došla i pivovara. 

 Zahvaljujući vlasnicima Damiru i Matku Kuzmaniću učenici i nastavnici prvi su put imali mogućnost upoznati proizvodni pogon pivovare, ali i sam proces proizvodnje.  Braća Kuzmanić rado su prihvatili poziv za kontinuiranu suradnju sa Srednjom strukovnom školom, a učenici su imali savršen tretman u koji se uključio i besplatan prijevoz do pivovare i nazad. 

U pivovari je učenike i profesore dočekao vrhunski stručnjak za proizvodnju piva Saša Jelin. Uz epidemiološke mjere, prezentacijom i pivskom edukacijom upoznao ih je s pogonom pivovare, tehnologijom proizvodnog procesa, sirovinama za proizvodnju piva pa do završnog dijela odnosno punjena piva u pivske bačve. 

Saznali su tako učenici između ostaloga i da Prva makarska pivovara dnevno može proizvoditi 1000 litara piva, po potrebi i više, da se do ovako vrhunskih poslovnih uspjeha može samo uz velik trud, odgovornost i ljubav prema poslu koji sam izabereš.  Slušali su učenici upijajući i znanje i miris svježeg tekućeg proizvoda. 

– Zahvaljujemo gospodinu Saši, stručnjaku za pivo, na dvosatnoj radionici. Učenici su i više nego zadovoljni viđenim, a kroz komentare se dade naslutiti da jedva čekaju punoljetnost kada će moći bezbrižno uživati u osvježavajućem piću – kazao je nastavnik Goran dodajući kako se nada kako je ovo početak lijepe suradnje Srednje strukovne škole i Prve makarske pivovare. 

M.D./foto SSŠ