Tabla na kojoj je napisano “Respect our herritage” te na kojoj su naslikana dva “modna izdanja”, oba neprikladna za šetnju po gradu, postavljena je tijekom turističke sezone na liniji koja dijeli gradsku plažu od gradskog centra, između Hambija i DM-a.

Kad je točno postavljena tabla, ne znamo pouzdano no po svemu sudeći je osvanula sredinom kolovoza. Budući ju nije postavila Turistička zajednica Makarska, što nam je potvrdio direktor Vedran Validžić, ostaje zaključiti da je izrađena po nalogu Grada Makarske. Je li izradu naložio određeni gradski odjel ili je ideja stigla iz Ureda gradonačelnika, možemo samo nagađati.

– Tablu nije postavio ured TZ-a, iako sam po dolasku na funkciju direktora i sam namjeravao osmisliti i izraditi table sa sličnim upozorenjem. Ovakve su obavijesti svakako poželjne, ali nisam najsretniji s izborom riječi, držim da izraz herritage nije dobar izbor. Poštivati naslijeđe je malo apstraktno, a osim toga, turistima treba informacije dati iz fonda nekih jednostavnijih riječi koje svi poznaju. Na primjer, obavijestiti ih da su na području plaže i da ulaze u grad, te apelirati da poštuju grad, kazao je Vedran Validžić.

Oglas

On sam nije pobornik kažnjavanja, iako drži da je dobro educirati turiste o primjerenom dress codeu, pa čak ih i upozoriti.

Inače, Grad Makarska u svojoj Odluci o javnom redu i miru niti nema članak koji bi zabranio šetnju starom gradskom jezgrom u kupaćem kostimu. Postoji samo članak 6. koji zabranjuje ulazak u kupaćem kostimu u trgovine, ugostiteljske objekte i slične objekte.

Ukoliko pak turist uđe poluodjeven u pekaru ili kafić, može mu se izreći kazna, ali njezina visina je u današnjim mjerilima smiješna – iznosi 200 kuna.

Kako bilo, tabla koju je Grad postavio definitivno ima pomalo dvojben prijevod, ali i vizualni prikaz koji je predoslovan u potrebi da se ljudima “nacrta” ono što je zabranjeno, pa su navedena dva outfita, jedan bez pokrivala za glavu, drugi sa šeširima.

To što je kao autor navedena i Turistička zajednica bez da je direktor kontaktiran ili konzultiran posebna je pak tema i samo se uklapa u retoriku gradonačelnika koji je na jednoj sjednici Turističkog vijeća kazao kako je “lokalna TZ tu samo da eventualno kreira motive dolaska i ima ograničen dijapazon djelovanja”.

Ivona Ćirak /foto M.D.