Epidemiološka situacija na Makarskoj rivijeri, kao uostalom i na razini cijele države, ne smiruje se. Od sutra se uvode nove mjere koje bi, nada se Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, trebale potpomoći opadanju brojki. Danas su te brojke na razini Makarske rivijere bile uobičajene, bez nekog značajnijeg porasta, iako iz pouzdanih izvora doznajemo da se ne stignu nalazi svih testiranih obraditi jer bi u protivnom danas imali veće brojke. Ovim oficijelnim brojkama ne pridružuju se i nalazi brzih antigenskih testova kojih obično bude 10-ak pozitivnih dnevno. Uza sve to, kako doznajemo, Hitna svaki dan ima bar sedam-osam intervencija zbog teških zdravstvenih stanja poput gušenja.

Jesu li tek donesene mjere dovoljne i hoće li rezultirati padanjem brojki? Kako bi se stožer trebao postaviti ususret blagdanima i  predstojećim pričestima i krizmama?

Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, kaže da, što se tiče Makarske, ne može reći da imamo žarište. Nije dobra situacija, ali Makarska, kako tvrdi, ne iskače.

Oglas

– Uglavnom se radi o jako puno članova iz iste obitelji. Po meni nema nekih velikih zbivanja u Makarskoj, ali činjenica jest da ovaj soj širi jako brzo i da su kliničke slike dosta teške. Trenutno imamo 159 hospitaliziranih, odnosno 29 pacijenata na respiratoru, što pokazuje da se vraćamo na lanjske brojke, a to nije dobro, rekla je Karin za Makarska danas.

Ponavlja da je, uza sve donesene mjere, najvažnije je apelirati na ljude jer najjednostavnije mjere su najučinkovitije – pranje ruku, maske, razmak, samoizolacija u slučaju simptoma.

– Mjere koje sutra stupaju na snagu će pripomoći bar donekle, jer je bitno voditi računa o mladim ljudima koji se druže i koji bez simptoma šire bolest.

Što se tiče vjerskih obreda, apeliramo da se drži razmak te da se maske nose i na zatvorenom. Glede sakramenata pričesti i krizme imali smo sastanak u Nadbiskupiji te je dogovoreno da se pričest i krizma organiziraju u manjim grupicama i da bude predviđeno 7 kvadrata po osobi. Takve su obavijesti išle po svim crkvama. Ide se uglavnom na manje grupe te da se provodi kroz više dana. Preporuka je da slavlja budu obiteljska, u restoranima na otvorenom to će biti lakše nego u obiteljskim kućama. Svakako bi bilo najbolje do 10 ljudi, eventualno 20 da ih bude, apelira Karin.

Damir Gabrić, pročelnik civilne zaštite županijskog Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, kaže kako se nada da će brojke padati s mjerama, kako u županiji tako i Makarskoj rivijeri.

–  Nismo išli na rigidne mjere i nadamo se da će se početi smirivati, ako ne bude tako, razmišljat ćemo o drugim mjerama. Išli smo na to da se nakon 20 sati zatvaraju ugostiteljski objekti jer tada bude hladnije i ljudi prelaze u zatvoreni prostor, što pogoduje širenju virusa. Apeliramo na građane jer sve je uzaludno ako svi ne budu željeli doprinijeti da brojke počnu padati. Vidimo to uostalom i u državama u okruženju koje imaju strogi lockdown, ali brojke su i dalje visoke, kaže Gabrić dodajući kako su tražili od svih stožera da pojačaju rad civilne zaštite i dojavljuju inspekcijama i policiji ukoliko vide da se mjere krše.

Makarski gradonačelnik Jure Brkan kaže kako se na razini makarskog stožera odnosno Grada poštuju sve mjere te da o strožim i specifičnim mjerama ne razmišljaju.

– Ako kažu da postrožavamo mjere, postrožit ćemo. Komunalni redari djeluju u okviru svojeg posla i svakako će više paziti tijekom blagdana, odnosno vjerskih obreda.

Sami smo uoči proteklog vikenda dostavili svim župama uključujući i Vepric zaštitne maske, i koliko znam, vjerski obredi su odrađeni po propisima i prema preporuci da budu na otvorenom. Takva je preporuka i sada za Uskrs, a dobra stvar u tome je da su župnici kooperativni. Kako će funkcionirati pričesti i krizme u narednim tjednima, to bi trebalo vidjeti sa svećenicima, međutim, mi apeliramo na župnike kojima je, kako vidimo, stalo da sve prođe u redu i da se nitko ne zarazi, kazao nam je Brkan.

Visoke brojke kojima svjedočimo zadnjih dana su, kako kaže, rezultat zbivanja od prije dva tjedna.

Možemo li se pored ovakvog stanja i ubrzanog širenja virusa nadati turističkoj sezoni?

– Važno je stalno apelirati na ljude da paze na sebe i na svoje bližnje. Ako bilo koji građanin završi u bolnici zbog COVID-a, to je veliki problem, tako da je pitanje o turističkoj sezoni pored zdravlja ipak sekundarno. A hoće li biti sezone, ovisi o nama, ali i dosta drugih faktora, pri čemu mislim na stanje i mjere u državama koje su naša emitivna tržišta. Prije svega mislim na Njemačku u kojoj mjere traju do 18.travnja te ne znamo hoće li se produljivati. Očekujem da će kroz travanj brojke početi padati kao rezultat mjera te da ćemo od 1.svibnja imati sezonu, zaključio je Brkan.

Ivona Ćirak /foto O. F. /N1